Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Imponerande av Kent att sluta på topp

Kents sångare Jocke Berg.
Kents sångare Jocke Berg. Foto: TT

Kommentar. DN:s Nils Hansson om rockgruppen som går i graven efter 26 år.

Det finns naturligtvis saker kvar som de kunde göra, som kunde göra framgångssagan Kent ännu större och mer häpnadsväckande. Att satsa mer på världen utanför Norden, till exempel, till skillnad från att bara spela in sina svenskspråkiga skivor i Berlin eller New York.

Men där är oddsen så svåra, och risken stor att några års halvlyckad hårdsatsning på engelska skulle fläcka baneret snarare än att lyfta det ytterligare. Kent har dessutom varit där och testat, och både tredje och fjärde albumet finns i versioner på engelska.

De har prövat mycket annat också, gjort jättespelningar och klubbturnéer, turnerat med festivaltält och skapat sin egen Kentfest med ett tiotal artister i Göteborg och Stockholm.
Redan 2003 gjorde de sin berömda spelning på Stockholms stadion, som sålde ut på bara några timmar och där nästan hela publiken kom klädd i vitt. Med tanke på att de bildades 1990 skulle man lätt kunna peka ut det som en logisk kulmen: fram till dess gick allt uppåt, i andra halvlek blev utvecklingen mer komplicerad.

Att bibehålla den nivån efter tjugosex år tillsammans är imponerande nog, och kanske räcker det så.

Sveriges största rockband har de varit rätt länge, de har vunnit fler grammisar än någon annan, lockelsen i att återgå till en sedvanlig album-turné-album-turné-rytm torde vara högst begränsad för dessa medelålders familjefäder som i perioderna mellan aktiviteterna som grupp lever långt från rampljuset.

Det sägs ofta att man ska sluta på topp, rätt få har styrkan att faktiskt göra det. På det sättet är det nya beskedet imponerande, för trots enstaka svackor – som 2010 års snabbproducerade ”En plats i solen” eller det hånade mobiltelefonsamarbetet med Sony Ericsson – så finns det rätt få röster som hävdar att Kent har sålt ut eller tappat sin själ.

Att bibehålla den nivån efter tjugosex år tillsammans är imponerande nog, och kanske räcker det så. Även om det naturligtvis vore ännu mer imponerande att klara det i trettiosex år.

Läs mer. Rockgruppen Kent
  • Kent bekräftar att de slutar
    Kent släpper den nya singeln ”Egoist” och bekräftar samtidigt i ett pressmeddelande att gruppen slutar spela tillsammans efter 26 år.
  • Så har DN:s kritiker skrivit om Kents musik
    Ser brittiska ut. Lika lätta att både älska och hata. Schlageraktiga refränger. Kungarna är Kent. Läs DN:s omdömen om Kents samtliga album.
  • Fansen i sorg efter Kents farväl
    Sedan Kent under måndagsmorgonen bekräftade att de lägger ned har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Och det är med sorg fansen tar emot beskedet.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.