Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Nytt operahus kan lyfta Slussen

”Mycket schematisk skiss hur ett operahus kan placeras, inte hur det kommer att se ut”.
”Mycket schematisk skiss hur ett operahus kan placeras, inte hur det kommer att se ut”. Illustration: Rotstein Arkitekter AB
När Slussen byggs om skulle ett nytt operahus kunna bli den arena för kulturen som platsen behöver. Förslaget har utretts på Stockholms stads uppdrag. DN har tagit del av skisserna.

Kungliga Operan är Sveriges i särklass dyraste konstnärliga institution. Statsanslaget närmar sig en halv miljard kronor årligen. Delas summan med Sveriges nio miljoner invånare skulle det i teorin betyda att varje svensk betalar närmare femtio kronor per år för Operan oavsett var han eller hon än bor i riket.

– En ny opera mitt på Slussen skulle kännas som en opera mitt i Sveriges hjärta. Det finns ingen centralare plats i Stockholm. Slussen är dessutom väl synlig och lätt att nå. Därför antog vi med glädje uppdraget att utreda en möjlighet till operans eventuella placering vid Slussen, säger arkitekten Rickard Rotstein på Rotstein Arkitekter.

Arbetet utfördes för några år sedan på uppdrag av Stockholms stad genom Stadsbyggnadskontoret och Markkontoret. Projektet gjordes på översiktlig nivå, en så kallad förstudie, och anslöt då till arkitektbyrån Nyréns ombyggnadsförslag ”Nya Slussen”. Efter kontakter med Stockholms stad har DN fått ta del av de skisser som presenteras i artikeln.

Rickard Rotstein betonar att en opera vid Slussen skulle bidra till att förstärka kulturens roll vid Slussen som krävs för att balansera den kommersiella sidan när galleriorna byggs som en del av finansieringen av den stora och kostsamma ombyggnaden av Slussen.

– Att bygga en ny opera är inte billigt, att bygga den vid Slussen blir ännu dyrare på grund av besvärliga markförhållanden och svåra tekniska förutsättningar. Men allt som byggs här blir dyrt. Och vill man minska operans volym ovan mark måste man delvis bygga försänkta delar även under vatten, säger Rickard Rotstein.

Två av argumenten för att placera en opera vid Slussen är särskilt starka; en storslagen offentlig arena kan förstärka Slussens roll som mötesplats och ge Stockholm en ny arkitektonisk signumbyggnad. Och platsens centrala och attraktiva läge vid vattnet skulle också vara positivt för operan.

– En byggnad av operans dignitet kan dessutom tona ner det starkt visuella intrycket av trafikens dominans inom nya Slussen, säger Rickard Rotstein.

En opera skulle delvis betyda en omstart för hela Slussenprojektet och möjligtvis skulle en opera kunna lösa upp knutarna som kastat så mycket grus i maskineriet för Slussen.

Två förslag är Södermalm och Blasieholmen

Kungliga operans fd tekniske chef Ulf Hedberg och scenografen Gunnar Steneby vill lägga en ny opera invid Danvikstullskanalen i Masthamnen nedanför Fåfängan, i dag containerlastplats. En framtagen skiss avslöjar en stor scen och två mindre, utomhusscen, repetitionssalar, verkstäder och magasin.

FP-politikerna Madeleine Sjöstedt och Christer Nylander driver lobby för ett nytt operahus bakom Nationalmuseum på Blasieholmen. En tomt där även ett ett designmuseum och ett Nobelmuseum varit på tal.

Inget av förslagen är finansierade.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.