Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Orkestern som väcker danslust hos publiken

Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Kalle Moraeus repar texter inför torsdagens turnéstart.
Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Kalle Moraeus repar texter inför torsdagens turnéstart. Foto: Lisa Mattisson

Benny Anderssons orkester forsätter att väcka liv i den svenska sommaridyllen. DN besökte repetitionerna dagarna före starten på årets sommarturné.

Spelglädjen sjuder i Filmhusets studio 1: Tommy Körberg och Kalle Moraeus utbyter skämt och småbrottas. Helen Sjöholm lugnar ned och instruerar i textraderna. Borta vid mixerbåset stampar den tekniska personalen med i takten.

”Varför dansar ni inte?” frågar kapellmästaren Benny Andersson från sin position bakom pianot och vänder sig mot den samlade presskaran.

Orkestern startade som ett hobbyprojekt för femton år sedan. Alltsedan dess har bandet inpräntat nästintill traditionella avtryck på sommarscenerna med sin folktonade visa och sitt publikvänliga och dansanta parkkoncept.

I sommar spelar orkestern på åtta orter inom loppet av tio dagar. Benny Andersson vill möta en pigg publik:

– Det är grejen med oss! Det är en stor skillnad att uppträda inför en sådan publik. Ett samspel och utbyte skapas: Vi blir underhållna och får väldigt mycket energi av publiken, säger Benny Andersson.

På senaste skivan ”Mitt hjärta klappar för dig” har orkestern emulerat dansbandsmusik, berättar Benny Andersson. Syftet är just att ytterligare förhöja publikens lust att beträda dansbanan.

Vokalisten Tommy Körberg berättar att Benny Andersson har som vana att utlova en femtiolapp till första paret som går upp.

– Men de börjar dansa ändå. Det har varit samma tendens tidigare år. Folk dansar av hjärtans lust, säger Tommy Körberg.

Trots att orkestern bara varit samlade i ett dygn börjar låtarna sätta sig, säger Körberg.

– Vi känner varandra så väl. Det är kul att se hur alla åldras men bara blir bättre. Gudskelov kan jag fortfarande sjunga. Jag vet inte vad jag skulle göra annars. Jag kommer att sjunga tills jag stupar, säger Tommy Körberg.

Vokalisten Helen Sjöholm beskriver orkesterkollegorna som skickliga musikanter. Samtliga spelar på en nivå som gör att musiken ständigt kan spänna över genrebarriärer, menar hon.

– Vi har så ohemult roligt tillsammans. Det soundet som skapas här är unikt på något sätt, säger hon.

Hon nämner att den egna sången förändras när hon uppträder tillsammans med orkestern.

– Jag influeras av omgivningen runt omkring mig. Här blir jag mer av en klassisk refrängsångerska. Jag skulle inte kunna sjunga vissa av låtarna själv, men tillsammans med orkestern fungerar de väldigt bra, säger Helen Sjöholm.

Uppsluppenhet präglar stämningen inne i studion den här dagen. I pausen berättar Kalle Moraeus, som spelar tolv instrument, en anekdot om ett av få speldon han inte klarar av.

– Benny Andersson gav mig ett dragspel på min 50-årsdag. Men det gnager i en punkt i huvudet när jag försöker spela. Jag spelar fem minuter, sedan måste jag ge upp. Jag får lägga ned det direkt, säger Kalle Moraeus och skrattar.

En kort stund senare är det dags att fortsätta öva. Redan på torsdag inleds turnén i Göteborg.

Fakta. Benny Anderssons orkester (BAO)

Bildades 2001 med Benny Andersson som kapellmästare. Årets sommarturné är den sjunde i ordningen. I bandet ingår närmare 20 musiker, däribland Orsa Spelmän, Helen Sjöholm och Tommy Körberg.

BAO spelar i åtta städer under årets turné som inleds på torsdag i Göteborg. 28-30 juli spelar gruppen i tur och ordning i Uppsala, Trosa och Stockholm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.