Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Östersjöfestivalen bjuder på världsstjärnor

I augusti hålls Östersjöfestivalen för fjortonde året. En ny kammaropera, Nina Stemme och pianisten Yuja Wang finns på programmet.

– Tio konserter på åtta dagar med orkestrar och ensembler från sex länder, musik av sju nu levande tonsättare, fyra kvinnliga tonsättare, två uruppföranden och en Sverigepremiär sammanfattar årets festival, säger festivalchefen Michael Tydén.

Årets Östersjöfestival inleds den 28 augusti med urpremiär av den nyskrivna kammaroperan "Föreställningen", med musik av Sven-David Sandström och libretto av Katarina Frostenson. Verket är ett beställningsverk och idén kommer ifrån de tre sångare som kallar sig Tre Donne och som även får de bärande rollerna i operan: Jeanette Köhn, Katija Dragojevic och Miriam Treichel. "Föreställningen" handlar om tre kvinnor som behandlas för hysteri på Salpêtrière-sjukhuset i Paris.

– Vi längtade efter att få vara med från idéstadiet och se en opera skapas. Vi längtade också efter att få arbeta i kammarmusikformat där man kan komma artister nära och kan höra även de allra minsta nyanser, säger mezzosopranen Katija Dragojevic.

Samma kväll spelar en av världens nu mest eftertraktade pianister Yuja Wang tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester i Berwaldhallen, med Östersjöfestivalens konstnärlige ledare Esa-Pekka Salonen som dirigent.

Festivalen avslutas med ett uppförande av Richard Strauss "Elektra", med världssopranen Nina Stemme i titelrollen, ackompanjerad av Finlands nationalopera.

Under festivalen ska också kammarensemblen Musica Vitae från Växjö uppmärksamma tonsättaren Carin Malmlöf-Forsslings hundraårsjubileum.

Speciellt för årets festival är att man firar att den svenska lagstiftningen för yttrandefrihet fyller 150 år. Om man därmed tar chansen att diskutera de inskränkningarna som gjorts på yttrandefriheten i bland annat Polen och Ryssland, två länder som finns representerade med orkestrar under festivalen, är ännu inte bestämt.

– Vi är ingen politisk festival, men med en ökad politisk oro tror vi att det är viktigt att fortsätta ha en dialog och inte stänga några dörrar. Yttrandefriheten är inget som är självklart och vi måste fortsätta kämpa för att vinna tillbaka den, säger Michael Tydén.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.