Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Prince är död

Prince under en spelning 1993 på Globen i Stockholm.
Prince under en spelning 1993 på Globen i Stockholm. Foto: Jurek Holzer / Scanpix

Prince är död. Kroppen efter den amerikanske gitarristen, sångaren och låtskrivaren påträffades på torsdagen i sin studio i Chanhassen, strax utanför hemstaden Minneapolis. En talesperson för Prince bekräftade dödsfallet för nyhetsbyrån AFP. Prince blev 57 år.

Nöjessajten TMZ rapporterar att sångaren råkade ut för ett sjukdomsfall på fredagen den 15 april, under färd med sitt privata jetplan. Efter landning i Illinois verkade faran dock vara över.

Dagen efter uppträdde Prince och försäkrade då för sina fans att han var okej. Uppgifter sade att det som inträffade ombord på planet handlade om influensa.

Innan det som blev hans sista framträdande ställde dock Prince in två konserter, på grund av vad som beskrevs som ”hälsoproblem”.

Minneapolistidningen Star Tribune skriver att myndigheter larmades strax efter klockan 9.30 på torsdagsmorgonen, lokal tid, till Princes studio, belägen i Paisley Park i Chanhassen, strax sydväst om Minneapolis. Inledningsvis hette det att ett dödsfall inträffat, en ”man hade slutat andas”, liggande i en hiss.

Senare kom obekräftade uppgifter som pekade mot att det var Prince som hade gått bort. Star Tribune skriver vidare att en källa nära stjärnan berättat om händelsen ombord på privatplanet. Prince ska då ha drabbats av uttorkning, enligt källan.

Artisten var på lördagen angelägen om att sprida eget ljus över vad som skett, och då under konserten – som för övrigt hölls i Paisley Park – uppmanat fansen i ironisk ton att ”vänta ett par dagar innan ni slösar kraft på några böner”, skriver tidningen.

Prince, vars riktiga namn var Prince Rogers Nelson, slog igenom internationellt 1982 med albumet ”1999”, som följdes av en rad bästsäljande albumutgivningar. Han har haft stora framgångar med singellåtar som ”Little red Corvette”, ”When doves cry”, ”Purple rain”, ”Raspberry beret”, ”1999”, ”Kiss”, ”Cream”, ”Diamonds and pearls” och ”The most beautiful girl in the world”.

Under sin karriär erhöll han sju Grammyutmärkelser. Hans skivor har hittills sålts i över 100 miljoner exemplar världen över.

Prince var en suverän gitarrist, vilket han gärna visade, men inte med något traditionellt ”gitarrhjältemanér”. Ett Youtubeklipp som illustrerar det kan hämtas från Rock’n’roll Hall of Fame 2004, då Prince tar över solospelet i George Harrisons Beatlesklassiker ”While my guitar gently weeps”. Framträdandet skedde i samband med att Prince och Harrison (den senare då bortgången sedan 2001) tog plats i det celebra Hall of Fame-sällskapet.

Som gitarrist var Prince tydligt inspirerad av både Jimi Hendrix och Jimmy Page. Insatsen på ”While my guitar...” gav den låten en extra dimension, när Prince briljerar med soloslingor och nära nog hastighetsrekord med fingrarna över den patinerade greppbrädan. Och det i en låt som i studioversion hade Eric Clapton som exekutör av sologitarren (1968), lika suverän, visst – men med en annan teknik, ett annat sound (här ett exempel från en liveversion med Clapton).

Prince var mycket noga med att stå stark mot en pressande omgivning. Han kämpade mot sitt skivbolag för att säkra kontrollen över sitt material och även skydda sitt namn.

Vid ett tillfälle skrev han ”slav” i ansiktet på sig själv, en protest mot att han inte ägde sitt material. Slutligen lämnade Prince bolaget, Warner, men kom tillbaka några år senare.

Kampen för att freda sin musik har tydligt demonstrerats på Youtube där vänner av hans musik haft svårt att njuta av den – Prince har envist agerat för att inte släppa ut sina verk fritt i den strömmande internetrymden. Slagning på ”Purple rain” kunde resultera i något som först såg lovande ut, men när musik hördes var det något helt annat, något obegripligt som hördes – ljusår från ”Purple rain”.

Kategorisering av musik var inget för Prince. I en intervju för CNN:s Larry King 1999 lyfte stjärnan fram Stevie Wonder som en stor inspirationskälla.

– Jag kan verkligen känna samhörighet med hans skapande, med hans musik, med hans sätt att själv spela så många instrument.  Stevie Wonder är en förebild, en verklig inspirationskälla, sade Prince.

Vid samma tillfälle sade han sig vara en troende person, under intervjun som gjordes när Prince kallade sig ”The Artist, fomerly known as Prince”. Han berättade då även om svårigheterna med rätten till egna materialet.

Prince Rogers Nelson föddes den 7 juni 1958 i Minneapolis, den stad han förblev trogen fram till sin död. Fadern John L Nelson spelade i ett jazzband som hette The Prince Rogers Trio, därav Princes dopnamn. Modern hette Mattie Shaw.

När föräldrarna skilde sig stannade Prince hos sin mor. Senare flydde han hemmet och flyttade in hos fadern. Och det var John L Nelson som såg till att den blivande superstjärnan fick sin första gitarr.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.