Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/programblad-fran-dylans-forsta-konsert-saljs-i-stockholm/

Musik

Programblad från Dylans första konsert säljs i Stockholm

Omslaget till programbladet till Bob Dylans första konsert inför betalande publik den 4 november 1961. Foto: Antikvariat Hundörat

När Bob Dylan spelade sin första konsert inför betalande publik kom 53 personer.

I helgen säljs programbladet från spelningen vid en bokmässa i Stockholm. Pris: 45.000 kronor.

Rätta artikel

Det oansenliga pappersarket ser inte mycket ut för världen. Men det skulle komma att skapa världshistoria.

– Programbladet kommer från Izzy Young som var den som anordnade Dylans första konsert. Dylan hade hängt en del vid Izzys folkmusikcentrum i Greenwich Village i New York och Izzy fattade tycke för den unge musikern, berättar Peter Bodén på Antikvariat Hundörat som säljer A4-bladet.

– Det kom inte så många till konserten i november 1961 men det blev början på Bob Dylans karriär.

Enligt en Dylanbiografi såldes 53 biljetter. Lokalen rymde 200.

Det lilla programbladet är ett vikt A4-ark med maskinskriven text. På förstasidan står tydligt att detta är Bob Dylans första konsert i New York. Platsen var Carnegie Chapter Hall på femte våningen i stora Carnegie Hall-huset. Inträde: två dollar.

Den som vill komma – nästan – lika nära Dylan i dag får betala 1.550 kronor för en plats på parkett när Nobelpristagaren kommer tillbaka till Stockholm i sommar. 

Enligt Peter Bodén är det ingen tvekan om att programmet är äkta. Det kommer från Izzy Youngs samling, Y oung som gick bort i Stockholm den 4 februari i år.

– Om man hittar ett sådant objekt på loppis eller på nätet kan man kanske inte alltid vara säker men i det här fallet är proveniensen säker.

Programbladet kommer att säljas i samband med en antikvarisk bokmässa på Konstakademin i Stockholm till helgen. Och där finns det ännu en dyrgrip för den som inte nöjer sig med att botanisera bland böcker för någon hundralapp eller mer: Vladimir Nabokovs översättning av Lewis Carrolls ”Alice i underlandet” till ryska från 1923.

– Att en sådan bok säljs är extremt ovanligt, säger Leif Lindbergh som är en av dem som ligger bakom mässan.

Och hur ovanligt det är syns på prislappen: 123.000 kronor.

Vladimir Nabokov är mest känd för sin roman ”Lolita” från 1955.