Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Rapparna som rimmar bäst – enligt matematiken

Till mångas förvåning ligger Eminem bara på 39:e plats.
Till mångas förvåning ligger Eminem bara på 39:e plats. Foto: Chris Pizzello/AP

Vilka rapartister rimmar mest smooth? Den här finska algoritmen ger svaret.

Finske Eric Malmi, doktorand i datautvinning vid Aalto-universitet, har rönt uppmärksamhet världen över de senaste dagarna för sin unika skapelse – algoritmen Raplyzer.

– Jag lyssnar mycket på rap, samtidigt som jag i min forskning utvecklar algoritmer. Det kändes spännande att försöka kombinera detta. Många människor jag känner ser rap som en andra klassens musik. Jag ville visa att det egentligen är tekniskt, att det är inte är enkelt att skapa bra rap, säger Eric Malmi till DN.

Raplyzer följer en trestegsprocess för att beräkna rapparnas ”rim-faktor”. Genom att, ord för ord, analysera raptextens vokaler kan algoritmen beräkna den genomsnittliga längden på de matchande vokalsekvenserna.

Eric Malmi har analyserat nära 10 000 raptexter från 94 rapartister vars låtar är på engelska. Ett arbete som tog honom ungefär två månader.

Analysen visar att Wu-Tang Clan-rapparen Inspectah Deck har den högsta ”rim-faktorn”, med Rakim tätt bakom på andra plats. Trea, högst överraskande, placerar sig den finske rapparen Redrama.

– Många har kommenterat att Eminem inte ligger högre upp i listan (39:a), men han uttalar ofta sina vokaler på ett annorlunda sätt än de är skrivna, säger Eric Malmi, som berättar att han har planer för framtiden.

– Jag arbetar på en algoritm som själv ska producera raptexter. Utmaningen är inte att hitta ordföljder som rimmar bra – det är att skapa ett sammanhang. Men jag tror vi har en lösning på det snart, säger Eric Malmi.

Här är rapartisterna som, enligt algoritmen, har rimmat bäst.

1. Inspectah Deck

2. Rakim

3. Redrama

4. Shai Linne

5. Earl Sweatshirt

6. AZ

7. Chief Keef

8. ASAP Rocky

9. Paleface

10. Tech N9ne

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.