Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Robert Broberg död

Robert Broberg har avlidit 75 år gammal. Lars Linder minns en egensinnig artist vars bubblande ordtrolleri trollband publiken.

Få hinderlopp är så konditionskrävande som ett långt artistliv, och Robert Broberg höll flåset uppe längre än de flesta. Hans lyckligt bubblande ordtrolleri gav honom storartade framgångar, långa tider bars han också obesvärat fram av publikens jubel och kärlek.

Men han fick slita också, inte så sällan drogs han in i ”den där svarta tratten” som han kallade sina mörka perioder och skapande kriser. Som inte precis var något han dolde för omvärlden, varje gång han stod på näsan kom han strax på fötter och hade fått nytt material till någon show.

En sällsynt bipolär karriär, skulle han väl själv ha sagt.

Hans begåvning var också av det maniskt rastlösa slaget, och i det inte så olik föregångaren Povel Ramels. Båda byggde en lustfylld värld av text och musik åt sig där de ogenerat kunde samtala med sina åhörare på ett eget språk. Men där Povel Ramel framgångsrikt dolde sig bakom sin konst var Robert Broberg själv det främsta föremålet för sin. ”I allt jag gör så letar jag efter mig själv”, bekände han i en låt redan 1972.

Något som vid den tiden var en nyhet för publiken. Så långt hade Robban, som han dittills kallats, mest varit känd som en obekymrad låtsnickare med sinne för smittande melodier och halsbrytande vitsar. Och infall: han hade ett sätt att dras med av sitt eget vilda associationsflöde som fick en att känna att allt kunde hända. Fast det verkligt medryckande var sällan hyssen i sig, utan personen man skymtade bakom dem – en konst han senare skulle utveckla till en livslång tittutlek.

Något man möjligen kunde ana redan i monologen ”Väderleksfelprataren”, en ordvrängd väderrapport som blev en mångårig landsplåga alla snart kunde utantill: ”i torra Norrland flåser en ball luftdröm in från Kyssland”. Det oemotståndliga var att Robban själv verkade ha så ogenerat kul och inte kunde låta bli att fnittra.

Med en kompis prövade jag själv en gång Allvarliga leken: att inte röra en min under hela monologen. Andra gången Robban kom av sig av skratt förlorade vi båda samtidigt.

Egentligen var han utbildad skulptör, men vid ett tillfälle hade han råkat slå i en journalist att han också spelade skiffle, och sedan blivit tvungen att leva upp till det. Typiskt nog var det alltså ett rent infall som fick artisten Robert Broberg att lämna startblocken.

Och som han sedan sprang. Det kreativa 60-talet var som gjort för honom, på några år blev han en folkkär underhållare som levererade hit efter hit för shower och skivor, tv och Svensktoppen: lekfullt uppsluppna låtar som ”Båtlåt” och ”Jag måste hejda mig” eller mer lyriska örhängen som ”Det som göms i snö” och ”Maria-Therese”.

Den första, fullt hörbara dippen kom med det strängare 1970-talet. Tonen mörknade och den nyss obekymrade Robban kom ut först som den sökande Robert Karl Oskar, sedan som ”Zero” – den som börjar om från noll. Han gjorde till och med ett misslyckat försök att överge Sverige och starta ett liv som artist i USA.

Showen och skivan ”Upp igen” 1983 signalerade åter en mer harmonisk period där han lyckades förena sin välkänt pojkaktiga charm med en ny sårbarhet. Skaparglädje och melankoli i en svåremotståndlig mix – inte minst kvinnor kom att älska hans förmåga att verka på en gång lika lycklig som olycklig i sin förvirrat hjälplösa kärlek till bh-lösa brudar och bredarslade tanter.

I hans nya image ingick att han återvände till bildkonsten, ibland målade han på scenen i sina shower, och hans husgudar var Chagall, Picasso och Matisse. Inflytanden som märktes inte bara i hans måleri: i allt han gjorde fanns något av förebildernas gränslösa kreativitet och naivistiska kolorit.

Med tiden fick han göra många segervarv. Gång på gång lyckades han fylla Globen med en entusiastisk publik. Mot slutet blev han möjligen till och med samma publiks fånge: i det längsta bjöd han outtröttligt på nyskrivet material men fick förstås alltid dra ”Uppblåsbara Barbara” också – och på 2000-talet kom han att göra allt fler greatest hits-turnéer.

Men så sent som 2010 återkom han med helt nya, både allvarsamma och roliga konster på Cirkus. En vemodigt sprudlande vinnarskalle.

Bilder i text: TT

Läs mer. Robert Broberg avliden

Så minns kollegor och vänner Robert Broberg. ”Han fyllde Globen på egen hand flera gånger om. Det är något unikt i svensk musikhistoria.” Tomas Ledin om sin vän och kollega.

Tjejernas Robban Broberg. DN:S Eva-Karin Gyllenberg minns en tjejtjusande idol.

Artisten och komikern Robert ”Robban” Broberg har avlidit. Han blev 75 år gammal. ”Vi var tillsammans hela familjen”

Tidslinje. Robert Broberg
 • 1940 - Föds i Råsunda, Solna, den 2 juli, son till en ingenjör  ett yrke Robert själv trodde han skulle välja. 
 • 1957 - Börjar på konstfack men slår en vacker dag i en journalist att han har en skifflegrupp och lyckas sedan också samla ihop en sådan till en kväll på Lorry i Sundbyberg.
 • 1958 - Robbans skifflegrupp ger ut fyra ep-skivor och ett par singlar.
 • 1960 - Uppmärksammad gäst i tv-programmet Hylands hörna.
 • 1966 - Första LP-skivan: "HelRobban Blandar och Ger".
 • 1967 - Hamnar högst på Svensktoppen med kärlekslåten "Maria-Therese". Samma år kommer Båtlåt.
 • 1968 - Släpper artistnamnet Robban och börjar kalla sig Robert Karl-Oskar Broberg. Spelar huvudrollen i långfilmen Längta efter kärlek, som han också skrivit musiken till.
 • 1969 - Ger ut skivan "Tjejjer" med landsplågorna Carola och Uppblåsbara Barbara och får en Guldskiva.
 • 1971 - Får en Grammis för skivan The Pling & Plong show som Årets barnproduktion. Sveriges Radio stoppar låten ”Insidan av ditt lår” som beskriver ett samlag.
 • 1974 - Antar artistnamnet Zero. Gör en lång turné med Mikael Wiehe och Hoola Bandoola band och släpper proggplattan "Vem är det som bromsar och vem är det som skjuter på - och vem är det som sitter i baksätet och tittar på?".
 • 1978 - Ger efter att ha lämnat Sverige och bosatt sig i New York ut skivan ”Tolv sånger på amerikanska”.
 • 1982 - Återvänder till ursprunget efter att ha flyttat hem, antar även ursprungsnamnet Robert Broberg.
 • 1989 - Får karamelodiktstipendiet av Povel Ramel.
 • 1991- Fyller Globen två gånger samma kväll med soloshowen ”Höjdare”. Får en Grammis som Årets artist.
 • 1994 - Fyller återigen Globen två gånger om samma kväll, nu med ”Målarrock”, där han också målar på scenen.
 • 1997 - Firar 40-års jubileum som artist med samlings-cd, tv-serien "Robert Bro-berg & dalbana" och en show på Lorry i Sundbyberg med Marie Fredriksson. Tilldelas Bellmanpriset.
 • 1999 - Gör en längre serie för TV4 där han reser världen runt och möter musikanter och spelar med lokala musiker.
 • 2003 - Turnerar med nya låtar i Gilla läget, som också blir bok, 2004 även liveskiva och konsert på Cirkus.
 • 2007 - Turnerar igen, nu med nyare och äldre hittar och landar även denna gång på Cirkus. Får Karl Gerhard-stipendiet.
 • 2009 - Ger ut en dubbel-cd med låtar från hela karriären. Får Musikförläggarnas Lifetime achievement-pris för lång och trogen tjänst.
 • 2010 - Gör ännu en turné och show på Cirkus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.