Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Robert Broberg har avlidit

Artisten och komikern Robert ”Robban” Broberg har avlidit. Han blev 75 år gammal. 

Broberg gick bort natten till tisdagen, efter att ha lidit av en ovanlig form av parkinson i många år. Sångaren och underhållaren somnade in efter att ha fått palliativ vård under en tid, uppger familjen.

– Vi var tillsammans hela familjen, säger ett av barnen, Isabella Robertsdotter, till Aftonbladet.

Robert Broberg föddes i Solna 1940 och fick sitt genombrott i ”Hylands hörna” och 1967 toppade han Svensktoppen med ”Maria-Therese”. ”Uppblåsbara Barbara”, ”Båtlåt” och ”Killa mig på ryggen” är några av visorna han blev känd för.

Tomas Ledin, arbetade tillsammans med Robert Broberg vid en handfull tillfällen:

– Jag tycker framför allt att ”Båtlåt” är helt genial. Jag lyssnade på den så sent som i förra veckan och slogs av hur väl den står sig, fortfarande. Texten. Melodin. Och så framför allt  framförandet som är så personligt.

– Vi stötte ihop några gånger och man kan lugnt säga att han var en väldigt speciell personlighet. Men det var också hans styrka. Han var en fenomenal publikmagnet. Detta att han fyllde Globen, på egen hand, flera gånger om. Det är något alldeles unikt i svensk musikhistoria, säger Tomas Ledin.

I början av 70-talet gjorde Broberg flera uppskattade underhållningsprogram i tv, bland annat Tjejjer, med Lasse Hallström som regissör, med en mängd ironiska sånger kring olika kvinnofigurer av Broberg. Han gjorde också barnprogram som The pling & plong show som visades i SVT 1970. Ulla Berglund var hans producent för programmet.

– Det var helt fantastiskt att arbeta med honom. Det var en resa i fantasi, klurigheter och energi. Han var så underbart galen. Han var helt prestigelös och gav folk i sin omgivning utrymme. Man skrattade väldigt mycket i hans sällskap. Men han var också krävande, vilket stora konstnärer är. Han var oerhört noggrann. Han kanske gav intryck av att ta saker och ting med en klackspark, men han hade en tydlig linje i sitt skapande, säger hon till DN.

Gunilla Nilars, mångårig projektledare för SVT:s ”Allsång på Skansen”, har också många minnen med Robert Broberg, som gjorde flera bejublade framträdanden där:

– I sitt lite flummiga liv har han haft perioder av bortavaro från offentligheten, men när han sedan gick upp på Allsångs-scenen så var publikkontakten omedelbar. I tidningarna har det sedan stått att han ”räddade programmet”. Han nådde verkligen fram till folkets hjärta. Han var så varm och ärlig. Jag förstår inte var hans mod kom ifrån. Han bara stod där ensam med sin gitarr.

Gunilla Nilars uppger att han var en aning hejdlös:

– Dessutom var han intelligent. Hans ordförråd var något utöver det vanliga. Sedan var det förstås lite jobbigt för mig som producent eftersom han bokstavligen inte kunde hejda sig när han kom upp på scenen. Det finns något freudianskt över hans låt ”Jag måste hejda mig”.

Robert (Robban) Broberg blev 75 år gammal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.