Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Robyn startar popkollo för framtidens tekniker

Med Tekla hoppas KTH locka fler kvinnliga sökande till en mansdominerad bransch. Sophia Hober, Robyn och Paulina Modlitba Söderlund jobbar med festivalen.
Med Tekla hoppas KTH locka fler kvinnliga sökande till en mansdominerad bransch. Sophia Hober, Robyn och Paulina Modlitba Söderlund jobbar med festivalen. Foto: Magnus Hallgren

Robyn och KTH startar teknikfestivalen Tekla för tjejer från elva år. Robotprogrammering, spelutveckling och 3d-utskrifter står på ­programmet.

För ett och ett halvt år sedan fick Robyn Kungliga tekniska högskolans stora pris, en årlig utmärkelse som tidigare har gått till bland andra Spotify-vd:n Daniel Ek och modeskaparen Gunilla Pontén.

Som vinnare väntas man hålla ett seminarium för studenterna, men Robyn valde ett annat spår. Den 18 april arrangerar hon en teknikfestival för tjejer mellan 11 och 18 år. Under en heldag på universitetet kan deltagarna testa robotprogrammering med KTH-forskare, att 3d-skanna sitt ansikte och att testa datavisualisering med Spotify.

Aktiviteterna ska bjuda in till att själva bygga, skruva och skapa i stället för att se på när andra gör det. Det behövs förebilder inom teknik, menar Robyn:

– Jag använder mycket teknik när jag jobbar, men kanske inte så mycket som jag skulle vilja. Om jag hade haft en storasyrra som kunde Logic (ett musikprogram, reds anm.) när jag var liten så hade jag kanske lärt mig det snabbare.

På Tekla kommer det också hållas workshops om it-säkerhet, där deltagarna testar fjärrstyrning av datorer och spionerar fram andras lösen­ord. Det kommer hållas kurser i spelprogrammering och skapas digitala smycken byggda av små datorer. Förutom en rad KTH-forskare backas festivalen upp av Spotify, spelstudion Paradox, Google och digitalbyrån Valtech.

Den undre åldersgränsen på elva år är högst medvetet vald. Mycket tyder på att det är i just kring den åldern många flickor slutar använda teknik och traditionella könsroller blir tydligare i förhållande till teknik och naturvetenskap. Genom att nå dem redan i elvaårsåldern hoppas arrangörerna att bryta mönstret.

Inspirationen kommer bland annat från Popkollo, ett musikläger som även det är separatistiskt och bara öppet för tjejer. Popkollo är också med på Tekla, där de lär ut inspelningsteknik och instrument.

– Jag tänker på när jag själv var tolv-tretton år. Alla mina tjejkompisar var jätteintresserade av musik, men det var inte vi som startade band. Det var våra killkompisar som gjorde det, och det har nog bara att göra med förebilder, säger Robyn.

För KTH är en drivkraft att locka fler kvinnliga sökande. Samma toner hörs från it-branschen och från politiskt håll. Ändå går det trögt. I dag är var fjärde civilingenjör som examineras en kvinna. Inom data- och it-området är andelen kvinnliga studenter under 20 procent. Förutom Tekla har KTH en kampanj i gång, med bland annat en film som landar i budskapet ”framtiden är för viktig för att överlåtas till män”.

Antalet platser på Tekla är begränsat till 200, varav bara en del kommer att släppas för öppen registrering. Arrangörerna arbetar med grupper i vissa förorter för att se till att inte alla deltagare kommer från samma delar av staden och samma samhällskikt.

– Det ska vara tjejer från hela staden, inte bara innerstaden, säger Robyn.

Bortsett från ett område särskilt för föräldrar är hela festivalen bara avsedd för tjejer. Dessutom leds alla experiment och workshops av kvinnliga forskare och tekniker. Robyn räknar kallt med samma reaktioner som det brukar ge från vissa män. Det är erfarenheten från Popkollo.

– Den här gången är det viktigt utifrån siffrorna över vilka som söker till KTH. Det handlar inte om att stänga ute några snubbar, utan om att bjuda in de som faktiskt inte får en sådan möjlighet.

Projektledaren Paulina Modlitba Söderlund framhåller att Tekla inte ska handla om att göra en ”tjejversion” av tekniken.

– Det handlar inte om att gullifiera teknik. Det handlar om att bredda bilden av vad man kan använda tekniken till, säger hon.

– Därför kommer det finnas alltifrån hardcore robotprogrammering till möjligheten att skapa musik.

Vad? Teknikfestival för tjejer. När?

Vad? Teknikfestival för tjejer.

När? 18 april.

Plats: Kungliga tekniska hög­skolan, Stockholm.

Mer: www.teklafestival.se

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.