Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Så ska Storbritannien lyckas bättre i Eurovision

Brittiska flaggor vid Eurovision-finalen i Malmö 2013.
Brittiska flaggor vid Eurovision-finalen i Malmö 2013. Foto: Jessica Gow / TT

För för första gången på sex år får det brittiska folket vara med och välja Eurovisionbidrag. Det görs i en ”Idol”-liknande uttagning.

Det har gått dåligt för Storbritannien i Eurovision Song Contest de senaste åren. I 2015 års final i Wien kom det brittiska bidraget ”Electro Velvet” på 24 plats – av 27 – och fick bara fem poäng. Nu hoppas britterna kunna bli mer framgångsrika genom att för första gången på sex år låta publiken avgöra vilket bidrag som ska representera Storbritannien.

I den ”Idol”-liknande liveshowen ”Eurovision: You decide” kommer sex ännu hemliga bidrag att uppträda live framför en jury på O2 Forum i norra London. Showen livesänds på BBC4 och allmänheten får rösta på sitt favoritbidrag – som blir det brittiska bidraget i Eurovisionfinalen i Stockholm, skriver The Guardian.

90-minutersprogrammet kommer att ledas av Mel Giedroyc, från programmet ”The Great British Bake-off”, som enligt egen utsago är ett stort Eurovision-fan.

– Det är en ära för mig att få leda det här fantastiska evenemanget. Det är väldigt spännande att den stora brittiska allmänheten kommer att få chansen at välja vem som ska skickas till Sverige, säger Mel Giedroyc till The Guardian.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.