Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/sara-martinsson-musikpriser-ar-i-allra-hogsta-grad-relativa/

Musik

Sara Martinsson: Musikpriser är i allra högsta grad relativa

Bild 1 av 2 Seinabo Sey tog hem flera priser under Grammisgalan.
Foto: Christine Olsson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Aldrig har man väl som utomstående betraktare haft så roligt åt Grammis som när en sällsynt virrig pr-figur härom året råkade läcka vinnarna i förväg. Där fanns en särskild njutning i att se just dessa slöjor falla.

Sara Martinsson
Rätta artikel

Misstaget avslöjade ju så effektivt ”Sveriges äldsta och bredaste musikpris” för vad det verkligen är: några namn på ett papper.

Ända sedan galaboomen tog fart kring millennieskiftet har arrangerande branschorganisationen IFPI famlat efter Grammis identitet. Man har provat mindre kostymer, avstått från tv-sändning, låtit folket rösta via nätet, inrättat diverse specialkategorier i samarbete med olika företag. Fladdrandet har urholkat både varumärket och prestigen. I dag vet antagligen endast ett fåtal utöver de närmast sörjande vad en Grammis är. Den air av upphöjdhet och exklusivitet som omgärdade priset under glansdagarna på nittiotalet är som bortblåst.

Ändå kan förstås ett erövrande av den Efva Attling-designade glasobelisken betyda saker för svenska musikskapare. Inte minst för dem som befinner sig tidigt i karriären. Veteranen Robyn höjer måhända inte nämnvärt på ögonbrynen åt sina två utnämningar 2019. Men att Malmörapparen Ozzy, stor i det lilla men än så länge liten i det stora, kammat hem hela tre nomineringar var redan inför kvällen den kanske största snackisen, något som sannolikt presenterat honom för ny publik. Dessvärre, för Ozzys del, tillföll priserna i två av hans tre kategorier mer etablerade artister: Jireel och Seinabo Sey.

I den tredje, Årets nykomling, togs statyetten hem synnerligen välförtjänt av multibegåvade Imenella, som förlorade motsvarande pris på P3 Guld för några veckor sedan. Den galans stora vinnare, norrländske rapparen Fricky, ratades i sin tur rejält av branschjuryn. I stället landade den tyngsta Grammisen, den för Årets artist, hos Stockholmsrapparen Z.E. Han som vann P3 Guld för Årets hiphop, där Grammisen gick till Jireel. Ja ni hör ju: musikpriser är i allra högsta grad relativa. Man gör samtliga inblandade en otjänst om man behandlar dem som annat än en kuriositet.

Ett faktum som illustreras kanske allra bäst i galans mest anmärkningsvärda vinnare, 91-åriga Gullan Bornemark. En person som gjort mer än de allra flesta för svenskarnas introduktion till och utbildning i musik och som gett ut skivor, musikböcker och gjort konserter sedan 1960-talet. Nu, 2019, fick hon ta emot utmärkelsen för Årets barnalbum. Priset är hennes första på galan, någonsin. Om Grammis hade varit en exakt vetenskap hade hon givetvis redan haft tusen.