Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 05:45 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/sarig-sangrost-gav-plats-at-rap/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Sårig sångröst gav plats åt rap

Foto: Thomas Karlsson

I fjol stal hon showen på höstens stora svenska hiphoplåt "Rom & Kush". Nu kommer solodebuten med dubbelsingeln "Bang bang" och "Bäng bäng". DN har träffat superlöftet Linda Pira.

– Jag var den enda på min skola som lyssnade på Latin Kings. De andra lyssnade på sån här pop och förstod ingenting när jag gick runt med min freestyle.

Linda Pira, 28, har just släppt sina första två sololåtar som representerar var sin sida av hennes artisteri: "Bang bang" är en humoristisk skrytlåt som börjar "hipsters låtsas att de känner mig, right / drar i mina kläder som en NHL-fajt" medan "Bäng Bäng" är en stenhård klubblåt där hon "petar mina naglar med stilett". Nu tar hon emot DN i lägenheten hemma i Hässelby. Det var här hon växte upp och här hon insåg att hon besatt en stor talang: sång.

– Men jag förstod först sent att jag kunde bli något. Jag tyckte att jag bara lattjade och härmade andra. När folk sa att jag var duktig trodde jag inte på dem, inte förrän jag kom in på Fryshuset.

Sånglinjen på Fryshuset, en treårig gymnasielinje där hon gick tillsammans med blivande stjärnor som Lykke Li, Näääk och Kartellen-Sebbe Staxx, visade på en ny riktning. Hon gjorde reggaetonmusik och fick skivkontrakt som 15-åring, men bolaget gick omkull precis när hon skulle få släppa solomaterial. Linda Pira var rastlös och fick inte tillvaron att stämma.

– Jag har varit väldigt stökig och inte haft någon respekt för livet, jag har bara kört. Jag har gjort en massa tester men aldrig fått någon diagnos eller så.

Vändningen kom med ett besök hos storebrodern i Thailand. Av en slump hyrde hon en lägenhet intill en boxningslokal.

– Jag gick förbi varje dag och till slut lärde jag känna folket där. Tränarna övertalade mig att testa.

Linda Pira blev frälst. Hon började träna varje dag och fick gå sin första tävlingsmatch i thaiboxning efter bara två månaders träning.

– Jag lärde mig skitsnabbt. Det är otroligt tufft att träna på det viset. Du går upp klockan sex, springer en mil innan träningen, tränar tre timmar, äter, sover tre timmar och går upp och springer milen igen innan eftermiddagsträningen. Om tränarna ser dig ute på kvällen kör de hem dig.

Thaiboxningen hjälpte Linda Pira att fokusera. Efter ett halvår åkte hon hem, fick ett jobb som personlig assistent och började få ordning på tillvaron.

– Men jag tappade snabbt fokus här hemma igen, blev av med jobbet och höll på att hamna på botten. Då åkte jag till Thailand igen, i ett år. Sedan dess har jag kunnat hålla fokus. Det känns som att thaiboxningen var räddningen för mig, annars hade jag fortfarande varit så här sprallig och inte vetat riktigt vart jag skulle ta vägen.

Men boxningen fick en oanad bieffekt.

– Jag sjöng jättebra innan. Men när man boxas gör man en massa ljud (hon skäller och gläfser som en arg hund).

Jag fuckade mina stämband helt enkelt, jag blev helt hes.

Är det sant? Sångrösten är borta?

– Inte helt borta, jag har min hesa röst. Men det är inte den här ljuva stämman som det var.

Där kommer rappen in i bilden.

– Jag har alltid hållit på att löjla mig och rappat på fester. Freestylat, härmats och rappat andras texter.

En gammal bekant hörde av sig. Det var rapparen Stor som jagade en kvinnlig rappare som kunde medverka på hans låt "Psycho". Inspelningen gick bra och de två blev goda vänner. Efter en fest satt de och skrev en ny låt, mest på skoj, men när kompisarna fick höra resultatet blev de övertygade om att ge den en seriös chans.

– Reaktionerna kom som en chock för mig. Vi satt och skrev låten efter en fest, spelade in i en smutsig källare, sedan gick vi in i studion och spelade in med riktig produktion.

Låten heter "Rom & Kush" och blev en av 2012 års mest uppmärksammade svenska hiphoplåtar – och Linda Pira blev en ny mediefavorit. "Enda anledningen till att rapparen Linda Pira inte är Sveriges mest omtalade svenskspråkiga artist den här våren är att hon just fött tvillingar", skrev Jan Gradvall i Dagens Industri och prisbelönade Agnes-Lo Åkerlind – som tidigare följt dj-duon Rebecca & Fiona och tatueringsstudion Salong Betong – har spelat in en webb-tv-serie om henne som sänds i SVT i höst. Hajpen var högst välförtjänt men blev också till en tyngd för Linda Pira.

– Det var jobbigt. Jag hade gjort en vers men alla folk ville ha mer. Alla tidningarna ringde. Plus att jag var gravid. Hur skulle jag kunna leva upp till det här? I början var det jobbigt och jag tänkte flera gånger att jag skulle skita i det. Jag ringde Salla (producent och grundare av skivbolaget Redline, reds anm) och sa att vi får lägga ner alltihop när jag blev gravid. "Va?", sa han, "varför skulle vi avbryta för det? Du är inte den enda här som har barn." Det är ju sant. Och så sa han: "Grabbarna åker i fängelse. Det är samma sak för dig, du är borta en stund, sedan är du tillbaka", haha.

En av anledningarna till att "Rom & Kush" fick ett sådant genomslag var just att den uppburne Stor fick se sig överglänst av den gästande rapdebutanten.

– Ja, precis.

Det är ju en klassisk rapgrej, att man alltid ska vara bättre än den man gästar. Gillar du tävlingsmomentet i hiphop också?

– Ja, jag är ju tävlingsmänniska. Men eftersom jag ju typ är den enda tjejen blir det inte riktigt samma villkor. Alla grabbarna är så snälla mot mig så jag behöver inte tävla.

Men det kommer ju fler och fler kvinnliga rappare.

– Ja, ja! Och där känner man ju lite mer att man vill tävla, omedvetet. Jag vet inte varför, jag är född sån. Fast det handlar inte så mycket om de andra, jag tävlar med mig själv.

Två röster om Linda Pira

Agnes-Lo Åkerlind, tv-producent som följt Linda Pira för en webb-tv-serie för SVT-sajten PSL:
– Det jag har fastnat för hos Linda, förutom hennes uppenbara talang, är att hon är så mångfacetterad, så mycket både och. Så fort man tror att man kommit på vem hon är så säger eller gör hon något som får en att omvärdera det. Hon är eftertänksam och rationell, politisk samtidigt som hon inte är det, kicksökare och soft. Hon är en förebild men gör bara sin egen grej. Dessutom verkar hon i en bransch där vi av kvinnligt kön är underrepresenterade och det intresserar mig.

Mack Beats, musikproducent aktuell med albumet "Centrum" där Linda Pira medverkar på låten "Barriärer":
– Som producent vill man alltid hitta nya röster, nya ljud, nya trummor - inte bara göra samma grej om och om igen. När Stor spelade en vers med Linda Pira blev jag otroligt nyfiken. Det är något med rösten och sättet hon rappar på, det finns ingen annan som låter så i Sverige, det är därför hon sticker ut så mycket. Om jag ska jämföra med en amerikansk rappare tänker jag på Rah Diggah, de är båda tjejer som skiter i, de tar för sig och kör. 'Akta på er, nu är det min tur', liksom! Det låter fett.
– Låten "Barriärer" fanns som singel men jag ville göra något mer till albumet. Jag frågade henne för att lyfta den en nivå till. Hon lyssnar och tar till sig av råd.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.