Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

"Schlagertävlingen hotar bli politiserad"

Eurovision Song Contest hotar att bli politiserad och låst i en fördomsfull öst- och västkonflikt, varnar flera av deltagarna.

- Något måste göras. Vi måste bestämma oss för om det är en sångtävling eller en...cirkus, säger Juhan Paadam, Estlands delegationschef. Arrangörerna tillbakavisar dock farhågorna och anklagar västländerna för rasism.

Eurovision Song Contest riskerar att bli en plattform för politiska utspel, anser kritikerna:

Två av sångerskorna i Serbiens vinnande bidrag rapporteras ha gjort det starkt kontroversiella, nationalistiska, trefingertecknet i direktsändning. Det traditionella tecknet kom att förknippas med landets förre president Slobodan Milosevic, anklagad för krigsförbrytelser, och betraktas av många bosnier, kroater och albaner som en provokation. Utspelet har väckt upprörda reaktioner från tittare i bland annat Sverige.

Ukrainas omstridda artist Vera Sarduchka - som tog andraplatsen under lördagkvällen - sjöng vidare direkt efter Serbiens bidrag något som lät misstänkt likt "I wanna see: Russia goodbye!". En laddad syftning mot landets stormaktsgranne, som Ukrainadelegationen försäkrat inte skulle förekomma i sändningen. Estniska delegationens Juhan Paadam uttrycker samtidigt "förvåning" över att hans hemland gav Rysslands bidrag tolv poäng i ett läge när det råder en allvarlig konflikt mellan länderna.

- Men förklaringen till det estniska röstandet är enkel; det bor cirka 400.000 människor i Estland med rysk bakgrund. Tolvpoängaren är resultatet av aktivitet i denna minoritet, säger Paadam till DN.

Han är starkt oroad inför utvecklingen.

- EBU (ansvariga European Broadcasting Union, DN:s anm) förstår inte allvaret i situationen. Vi har hamnat i en låst öst/väst-situation, det var inte alls idén med ESC, men den europeiska kartan är omritad. Ingen vet var det här är på väg. Jag vill inte att ESC ska bli helt politiserad, men nu står vi inför det hotet. I dag deltar redan fyrtiotvå länder, men vi kan samtidigt inte heller säga nej till enskilda länder som vill ansluta sig till tävlingen, säger Paadam. EBU ska närmast ska behandla medlemsansökningar från tv-organisationer i Palestina respektive Adzerbadjan.

EBU slår dock tillbaka. Dess Genevebaserade högsta chef Björn Erichsen kräver att Västeuropa "gör upp" med sin hållning till östeuropa.

- Budskapet är att östländerna är välkomna i tävlingen om de sätter sig längst bak i klassen och håller käften. Men när de börjar ta ton och har åsikter så säger vi "hey, det här var inte avsikten, ni ska inte ta beslut och ni ska inte dominera tävlingen". Det är gamla stormaktskänslor om att vi alltid ska vara först och dominera, säger han till DN.

Är du rädd för att tävlingen blir en arena för politik och nationalism?

- Några kommer att försöka med det, men vi kommer att stoppa det. Vi har redan haft politiker som velat framträda under sändningarna och hålla tal och politiska protestsånger, men vi har stoppat detta.

Erichsens närmaste chef inom EBU Svante Stockselius delar den synen. Han varnar för en "smygande rasism".

- Jag tror att det var The Ark som sade att den här tävlingen är till för att //ena// folket i Europa. Inte splittra upp oss. Det finns en slags smygande rasism nu i de kommentarer som vi möter från flera olika länder. Obehagliga undertoner som kanske beror på att man är besviken i nederlagets stund, säger han. Talar man om en "obalans" i dag så ska man komma ihåg att den fanns åt andra hållet för bara några år sedan. Västdeltagarna måste kanske rycka upp sig på samma sätt som östländerna nu gjort.

Bidrag från östländer slutade i lördagens final bland de sexton bästa. Kritiken mot tävlingsformen var massiv under söndagen. The Ark avfärdade arrangemanget som "en dyngtävling". Åtskilliga deltagare anser att röstningssystemet gynnar land med många grannar. De skandinaviska bidragen och länder som Irland och Storbritannien är i praktiken chanslösa.

Svante Stockselius bestrider dock detta.

- Det där är en felaktig bild. Den region där man röstat mest på varandra är Skandinavien och så är det fortfarande. Vi har samma musiktradition och känner till varandras artister. Och på det sätt är de i andra länder; musiken följer de traditioner man är uppväxt med. Förklaringen till den östdominans vi sett i år är att man satsar mer på tävlingen i de länderna. Därför ska vi jobba på att få fram bättre artister och låter från västsidan, säger han.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.