Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Seinabo Sey kritiserar svenska tidningar för brist på mångfald

Seinabo Sey.
Seinabo Sey. Foto: Eva Tedesjö

Artisten Seinabo Sey riktar hård kritik mot de stora modemagasinens homogena utbud av modeller. ”Var är mångfalden?” skrev sångerskan i en rad inlägg på sitt Instagramkonto tillsammans med bilder på tidningarnas omslag.

Det var när Seinabo Sey blev inbjuden till Elle-galan som hon googlade deras omslag från det senaste året och fick en chock.

– Det var precis så illa som jag trodde. Jag blev väldigt arg och är det fortfarande. Jag tycker att det här är någonting vi behöver prata om, säger Seinabo Sey.

Hon menar att omslagen har en symbolisk funktion som visar på det bristande mångfaldsarbetet på tidningarna.

– Det är ju väldigt stor skillnad på ett omslag och ett litet hörn i en spalt inne i en tidning, och att sen säga att man gör någonting för mångfalden... Vi ligger så otroligt mycket efter. Jag förstår inte hur många omslag man kan ha där det till och med är samma personer flera gånger under ett år, säger Seinabo Sey.

Den stora bristen på icke-vita personer på Elles omslag fick Seinabo Sey att stanna hemma från galan. Nu hoppas hon att tidningarna ska bättra sig till nästa år.

Vad har du fått för reaktioner från tidningarna?

– Jag har fått ljumma svar från några tidningar där alla påstår att deras nästa nummer kommer att innehålla en person med lite färg på. Jag vill gärna att de återkommer om ett år så kan vi kolla hur många procent av tidningarna som gör det i stället, säger Seinabo Sey.

Sångerskan är också kritisk till att svartas rättigheter blir en slags trend som tidningarna jobbar med bara när det passar.

– Vi behöver också representeras i reklam och medier. Jag hoppas att de fortsätter på det här spåret när inte svart kamp och de här ämnena är populära att prata om. Inte bara när Beyoncés senaste video är trendig, säger Seinabo Sey. Det är inte en trend med människors lika rättigheter.

Det var efter att sångerskan gjort en rad inlägg på Instagram där hon gick till attack mot flera svenska modemagasin som debatten tog fart. ”Var är mångfalden?” skrev hon under en bild på fyra omslag med vita fotomodeller från magasinet Chic. Och: ”vår skönhet förtjänar omslag!” Flera andra tidningar kritiseras också i inläggen, däribland Veckorevyn, Bon och Plaza Kvinna.

Några av tidningarna har i kommentarsfältet svarat på kritiken, bland annat skriver tidningen Styleby att de kommer att bättra sig. ”Vi har beslutat oss för att bli mycket bättre på att inkludera kvinnor med alla sorters bakgrund”, skriver tidningen.

OUR BEAUTY DESERVES COVERS! Where is the diversity @chicmagasin ?

Ett foto publicerat av Seinabo Sey (@seinabosey) Feb 17, 2016 kl. 11:35 PSTVeckorevyn lade efter Seinabo Seys kritik upp en bild från tidningens nyårsnummer med den mörkhyade modellen Roshy H. Tidningen kommenterar också Seinabo Seys inlägg och verkar ha tagit åt sig av kritiken. ”Legitim fråga! Vi planerar att bättra oss, just gällande omslagen” skriver Veckorevyn i kommentarsfältet.

Normen med vita modeller på omslaget till svenska modemagasin har tidigare uppmärksammats av bland annat Nöjesguiden. Tidningens genomgång av tre modemagasins utgivning under ett år visade på ett nästan obefintligt utbud av icke-vita modeller. Två av de 34 omslagen hade mörhyade personer på omslaget och endast en av dem var fotomodell.

DN har sökt Elle Sverige för en kommentar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.