Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Skivan som du bara kan lyssna på i skogen

Bandet John Moose från Karlstad.
Bandet John Moose från Karlstad.

Karlstad-bandet John Moose har gjort sin debutskiva fritt tillgänglig via en app. Men för att kunna lyssna måste du befinna dig i en skog. Den snillrika idén har nu skapat internationellt eko.

Fredagen den 24 april släpps John Moose:s debutalbum i traditionell bemärkelse. Men sedan drygt en vecka tillbaka har intresserade kunnat lyssna gratis med hjälp av app. Det är gruppens trummis Tobias Norén som utvecklat appen som har uppmärksammats i tidningar över hela världen. Bland annat har Hindustan Times, en av Indiens största tidningar skrivit om projektet.

– För att kunna lyssna, fram till dess att skivan släpps, så måste du befinna dig i skogen, säger Tobias Norén.

Hur har ni definierat skog?

– Det är Google som sköter definitionerna. Appen utgår från Google maps där skog har en specifik grön nyans och en liten algoritm avgör sedan via geo-positionering om du befinner dig i en skog eller inte.

Går det att lura appen?

– Jag antar att den som är lite tekniskt kunnig kan fejka GPS-koordinater. Det är väl bara att säga grattis i så fall.

Var kommer idén från?

– Det var en kompis som är copywriter på en reklambyrå som kläckte idén. Det var närmare ett år sedan. Ju mer vi jobbat med projektet desto mer har vi insett hur väl den här idén överensstämmer med skivans tema. Skivan handlar om relationen mellan människa och natur. Den berättar om John Moose som flyr civilisationen. Med hjälp av appen så kan lyssnaren också fly civilisationen. Den tekniska inramningen har liksom förhöjt värdet på verket.

Finns det någon ideologisk tanke bakom projektet?

– Ja. Hela bandet kommer mer eller mindre från skogen i norra Värmland. Det finns en del skog i musiken, liksom i oss. Emil och André som startade bandet är miljöingenjörer. Det här blir ett sätt att kanalisera våra åsikter och tankar, utan att behöva stå med plakat. Vi hanterar det konstnärligt i stället.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.