Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/skivrecension-sissos-mateso-ar-markligt-livgivande/

Musik

Skivrecension: Sissos ”Mateso” är märkligt livgivande

Sisso Foto: Pressbild

Sissos skiva ”Mateso” tillhör genren singeli som kallats för världens snabbaste dansmusik. Men det finns ändå ett slags lugn mitt i den flimriga energin, skriver Magnus Säll.

 

Det är lätt att utbrista i ett häpet, förvirrat fniss när man första gången hör genren singeli. ”Alltså, vad är det här…?”. Musiken från Tanzania liknar inget annat. De oförberedda öronen drabbas av en ettrig getingsvärm av digitala rytmer i hysteriskt tempo. Inte konstigt att den har kallats världens snabbaste dansmusik.

Musiken är skapad av unga snillen i Dar es-Salaams kåkstäder med hjälp av billiga datorer och gratisprogram från internet. Det är svårt att tro när man lyssnar, men stilen har även rötter i lokal folkmusik som taarab.

Den viktigaste producenten Sisso, som egentligen heter Mohamed Hamza Ally, började först sälja dvd:er och mp3-filer i ett litet skjul. Nu har han gett ut sitt debutalbum ”Mateso”, ett 72 minuters uppfinningsrikt inferno. Rytmerna smattrar, hakar upp sig, tar ny fart. Små melodisnuttar svischar förbi. Det finns ändå ett slags lugn mitt i den flimriga energin. ”Mateso” är märkligt livgivande. 

Bästa spår: ”Biti no 7”

Läs fler av DN:s skivrecensioner.