Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Soulpopens kronjuvel

Juvelen (Jonas Pettersson) vill gärna bestämma själv men har ändå skaffat sig två bandmedlemmar för bandkänslans skull.
Juvelen (Jonas Pettersson) vill gärna bestämma själv men har ändå skaffat sig två bandmedlemmar för bandkänslans skull. Foto: Sara Igglund
I över ett år har enmansorkestern Juvelen beskrivits som Sveriges soulpophopp nummer ett. Nu är det upp till bevis. Förra veckan släpptes debuten "1" och nu åker han på turné med nya bandmedlemmarna Grim och Fjalar.

- Det är inte min skarpaste dag, förklarar Juvelen trött.

Det är dagen efter hans releasefest och han sitter i ett lugnt hörn på Street och försöker bli människa igen efter gårdagskvällens sena kvällens urladdning. Jag vill gå tillbaka till genesis: Juvelens födelse, men han kan inte minnas exakt när det hände.

- Jag kan inte nagla ner ögonblicket, samtidigt minns jag tydligt känslan av den första låten "Tell your mama and your papa" eller "I'm your vacation". Där någonstans föddes Juvelen, säger Jonas Pettersson som säger sig skapa mycket av sitt alter ego genom texterna, samtidigt som de skapar personan i ett slags rundgång.

Vad skiljer då Jonas Petterson från Juvelen?
- Han är som jag, men med vissa sidor ganska förstärkta, som det självupptagna, exhibitionistgrejen.

Är du narcissist?
- Ja, Juvelen är det i alla fall. I början hade jag stora högtflygande planer på att svänga mig med kostymer, men sedan blev det en antigrej. Det kändes roligare att bara gå upp på scen med en Ipod och gitarr, i ett slags singer/songwriterformat och inte alls låta som det förväntas.

Det var inte Jonas Pettersson själv som kom på namnet Juvelen, utan en kompis som "smeknamnade" fram det ur ett mycket sämre bandnamn i samma stil som han inte vill avslöja.

- Jag tyckte direkt att Juvelen kändes självklart. Vissa kan tycka att det är ett lustigt namn, men tänk då bara på Smashing Pumpkins och vad det betyder. Många namn låter konstiga innan man vant sig.

Har någon utomlands blandat ihop dig med Jewel än?
- Nej, det tror jag inte. Vart tog hon vägen förresten? Eller varför frågar jag det egentligen. Hon gjorde väl något annat, det är så lätt hänt att man utgår från att alla vill göra popplattor hela livet.

Många associerar din musik till Prince. Vilken av alla jämförelser tycker du är mest rättvisande?
- För mig var Prince en jättestor inspiration för hela konceptet, vilket jag sa i en del intervjuer, men jag tycker inte att vi låter likadant. Man får höra de märkligaste jämförelser ibland, men det beror väl på att man blir en projektionsduk för folk. De hör det de vill höra och ser det de vill se.

Den typ av 80-talspop som han flörtar med i dag tillhörde inte favoriterna när han var liten - han lyssnade i stället mest på Clash, U2 och punk.

- Jag ville faktiskt göra Clashrock med mitt förra band Kamera vilket är vansinne om överenskommelsen är att man ska göra syntpop, berättar han.

Först vill han inte säga så mycket mer än så om sina tidigare banderfarenheter.

- Jag tycker det känns orättvist, det är som att snacka om en tjej man inte längre är ihop med, men visst känns det befriande att köra själv. Jag är inte så bra på kollektivgrejer och varken Pineforest Crunch eller Kamera var min idé från början. Band är en del av drömmen, att man ska vara värsta gänget och köra internskämt, men det blir lite tröttsamt att vara en del av klump. Det är så jävla skönt att inte vara i ett band på så himla många sätt, att få bestämma själv.

Med de nya bandmedlemmarna Grim och Fjalar (trummisen Tomas Eriksson och basisten Johannes Borgström) får han både lagom med bandkänsla och förmånen att få hålla i hövdingastaven.

Om din trummis och basist är Grim och Fjalar (hästarna i Bröderna Lejonhjärta). Vem är då du: Skorpan, Jonatan eller Tengil?
- Juvelen måste vara Jonatan, säger Jonas Pettersson efter några sekunders tystnad.

Är Jonas Skorpan?
- Inga kommentarer.

Juvelen heter egentligen Jonas

Juvelen heter egentligen Jonas Pettersson, är 31 år och bor på Söder.
Efter ett förflutet i indiepopkvartetten Pineforest Crunch och synthpopbandet Kamera slog Juvelen igenom på Myspace, vilket följdes av ep:n "Watch your step" och ett bejublat framträdande på P 3 Guld-galan i januari 2007. Förra veckan släppte han debut­skivan "1".
När han inte juvelar sig läser han (senast "Portnoy's Complaint" av Philip Roth), pluggar till psykolog och tränar kampsport (enligt egen utsago på gröngölingsnivå). Säger sig vara "så dålig på att lyssna på ny musik att det är jobbigt" men har genom en granne just upptäckt Kelly Polar, "kul new age-housepop från en New York-baserad kille på fiolstipendium".
Hade velat döpa sin turné till "En händig man på turné" eftersom han känner att han lever upp till det epitetet, men Per Gessle hann före.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.