Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Spindlar i det svenska musiknätet

Grafik: Stefan Rothmeier
Soundtrack of Our Lives säger hejdå. Efter arton år av furiöst kaftanrockande lägger bandet av. Fast de sex medlemmarna lär inte bli sysslolösa. Få rockmusiker följer regeringens arbetslinje så energiskt som dessa.

De bildades 1994. Beslutet att sluta bandet togs för drygt ett år sedan. Nu sitter tre särdeles vägvana boogierockare i en svit på Grand Hôtel i Stockholm med frukt på bordet och försöker sammanfatta den gemensamma resan.

Nästan två decennier framför förstärkare, trumset och ylande PA-system.

Kommer ni att få fantomsmärtor?

Gitarristen Mattias Bärjed skakar på huvudet:

– Första reaktionen när vi tagit beslutet var faktiskt en lättnad. Men det är samtidigt svårt att greppa, jag tror inte att man förstår det riktigt än…

– ... och det är ju inte så att vi som musiker tänker sluta spela. Men med den nya plattan ”Throw it to the universe” känner jag att det inte finns något kvar att göra för oss som band. Vi är klara, mission accomplished och vi vill inte sabba det vi har tillsammans, konstaterar Ebbot Lundberg, frontmannen.

Martin Hederos, keyboardisten, tillägger att de ju alla är ”glada spele­män” och känner varandra så enormt väl. Det är högst sannolikt att de någon gång och i någon konstellation står på samma scen igen.

– Det är väldigt, väldigt svårt att bräcka den personkemi som vi har. Men det här beslutet är ju delvis taget just för att vi inte vill tröttna på varandra och dessutom börja göra trötta spelningar ihop. Det känns oerhört viktigt att sluta innan man nått dit.

Bandmedlemmarnas ständiga sido­projekt – se ovan – är ett av skälen till att de kunnat hålla ihop så länge som grupp, tror han.

– Vi har låtit varandra blomma vid sidan om. Trots att vi har haft enorma krav på lojalitet så har det varit en ganska öppen miljö – vi har ju till och med infört pappaledighet i bandet (skratt). Utan den hade det faktiskt inte gått när många av oss började få barn.

Soundtrack of Our Lives bildades när det fortfarande fanns britpopband, men inte Youtube eller särskilt global fildelning. De har gjort sisådär 1 500 spelningar sedan dess. Deras starkaste minnen från dessa arton år varierar:

De intima, obskyra och oväntade spelningarna, svarar Lundberg och nämner också turnéerna med Oasis, Silverbullit och Robert Plant, Led Zeppelin-sångaren. Första USA-turnén, tycker Hederos. Mottagandet i Kalifornien och de totala sextiotalsfantasterna i San Diego som såg dem som ”ett slags drömband, något som de kunde ha… odlat fram”. Bärjed minns särskilt Ebbots dubbelgångare på Meredith-festivalen i Australien – ett hardcorefan med exaktsamma kroppsbyggnad, frisyr, skägg och kaftan – ”som en bisarr spegelbild i den fyrtiogradiga värmen”.

Nu väntar en grundlig avskedsturné för sextetten som torde omfatta både Skandinavien, södra Europa och USA. En liveskiva lär dyka upp i framtiden, kanske en dvd-dokumentär likaså.

– Tanken är att det här sista årets turnerande ska vara totalt lustbetonat. Vi tänker plocka de bästa russinen ur kakan och inte nöta ut oss. Vi har gjort vår värnplikt, våra bussmil, påpekar Hederos.

TSOOL hörs närmast på Cirkus i Stockholm den 29 april. När och var den allra sista spelningen arrangeras är dock oklart. Men 20 december 2012 – datumet för jordens undergång, enligt somliga siare – lockar lite.

– Fast går verkligen jorden under den dagen så kommer ju vår avskedsspelning att kännas lite fjuttig.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.