Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Stockholmsfestival ser över sin säkerhet efter övergreppen

I sommar kommer Weekend Festival Sweden för första gången till Sverige. Festivalen har tidigare arrangerats både i Finland och Estland.
I sommar kommer Weekend Festival Sweden för första gången till Sverige. Festivalen har tidigare arrangerats både i Finland och Estland. Foto: Andrei Ozdoba

Den nya dansfestivalen Weekend Festival Sweden, som äger rum i augusti på Östermalms IP, kommer att införa flera åtgärder för att öka tryggheten hos festivalbesökarna.

Utöver ordinarie säkerhetsarrangemang lanserar festivalen bland annat ett trygghetsnummer som besökarna kan ringa i utsatta eller hotfulla situationer. Dessutom satsar festivalen på ett trygghetsteam vars enda uppgift är att röra sig runt på festivalområdet och bland besökarna.

Bakgrunden är den senaste tidens rapporter om de sexuella övergreppen på festivaler som Bråvalla och We are Sthlm i Kungsträdgården.

– Det här är egentligen inget nytt, men genom skriverierna har det kommit upp till ytan. Det är viktigt för oss att ta vårt ansvar som arrangör, säger Tozer Islercelik, festivaldirektör för Weekend Festival Sweden.

Genom de nya åtgärderna vill festivalen markera en nolltolerans mot all form våld, hot och övergrepp.

– Om bara en person blir drabbad, är det ändå en person för mycket. När något inträffar är det redan försent. Därför är de förebyggande åtgärderna absolut viktigast och något vi satsar mest på. Vi ser allvarligt på minsta lilla incident och kommer att uppmana besökarna att höra av sig om de ser något.

Festivalen inriktar sig på kommersiell house och elektronisk musik med en ung målgrupp.

– Våra besökare ska inte behöva snegla bakom axeln och känna sig otrygga. Det ska vara kul att gå på festival, vi vill att det ska vara ett minne för livet, säger Tozer Islercelik.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.