Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Stoppad konsert med Kartellen får kritik av JO

Sebastian "Sebbe Staxx" Stakset är en av medlemmarna i rapkollektivet Kartellen som JO funnit felaktigt stoppades från att spela på Linköpings gratisfestival "Keep it loud".
Sebastian "Sebbe Staxx" Stakset är en av medlemmarna i rapkollektivet Kartellen som JO funnit felaktigt stoppades från att spela på Linköpings gratisfestival "Keep it loud". Foto: Henrik Montgomery / TT

Justitieombudsmannen kritiserar kommunstyrelsen i Linköping för att den stoppade rapgruppen Kartellen från att uppträda vid en kommunfinansierad festival i augusti 2014.

Politikerna avbokade gruppen kort innan festivalen ”Keep it loud” skulle gå av stapeln med motiveringen att Kartellen ”glorifierar politiskt våld”.

JO anser att avbokningen stred mot objektivitetsprincipen och att kommunstyrelsens dåvarande ordförande Paul Lindvall (M) bröt mot grundlagen genom att inte hantera ärendet sakligt och opartiskt, rapporterar Ekot.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.