Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Storsjöyran kämpar mot festivaldöden

Kräver boa till showen. Skräckrockaren Alice Cooper är det stora dragplåstret på sommarens Storsjöyra som arrangeras mellan den 26 och 27 juli, Också Bad Religion, In Flames, Crystal Castles, Mando Diao och First Aid Kit kommer.
Kräver boa till showen. Skräckrockaren Alice Cooper är det stora dragplåstret på sommarens Storsjöyra som arrangeras mellan den 26 och 27 juli, Också Bad Religion, In Flames, Crystal Castles, Mando Diao och First Aid Kit kommer. Foto: Paul Jeffers

Festival efter festival har gått under i sommar. Men 30-årsjubilerande Storsjöyran gör allt för överleva.

– Det enda vi inte har skurit i är artistbudgeten, börjar man göra det är man på väg utför, säger festivalchefen Stefan Kauppi.

Redan 1963 arrangerades den första upplagan av Storsjöyran i Östersund – evenemanget var då en marknad med viss underhållning.

Festivalen som vi känner den har också en lång historia. 1983 bestämde sig ett gäng kompisar för att dra i gång något i hemstaden.

En av dem var nuvarande festivalchefen Stefan Kauppi.

– Vi behövde något att samlas runt, då kom tanken om att återuppliva Storsjöyran, säger han.

Det innebär att festivalen, som i sommar arrangeras den 26 till 27 juli, firar 30-årsjubileum i år och därmed är en av Sveriges äldsta festivaler.

Genom åren har Storsjöyran ofta klumpats ihop med andra "stadsfester" – ett begrepp Stefan Kauppi vänder sig mot.

– Musiken har alltid varit det viktiga för oss. Vi har visserligen ett brett program, vi har aldrig strävat efter att vara en renodlad rockfestival. Men vi har ändå känt att vi haft mer gemensamt med till exempel Hultsfred än stadsfestivaler som bara bokar det som ligger högt på försäljningslistan, säger han.

Ett exempel på Storsjöyrans fingertoppskänsla är förstås att man tidigt lyckades boka Lady Gaga. Superstjärnans mytomspunna framträdande i Östersund 2009 är en av de absoluta höjdpunkterna i festivalens historia.

– Vi tyckte att hon var en vital artist när vi bokade henne på vintern. Under våren växte hon och blev världsetta. Det var en fullträff, säger Stefan Kauppi.

Det året slog också Storsjöyran rekord med 26.000 besökare under en dag.

Sedan dess har det dock varit tuffare – inte bara i Östersund utan för hela festivalbranschen.

Hultsfredsfestivalen gick i konkurs 2010, återuppstod året därpå och flyttade i sommar till Sigtuna, norr om Stockholm, på grund av svag biljettförsäljning. Arvikafestivalen gick i konkurs 2011 och i år har såväl Peace & Love i Borlänge som Sundsvalls gatufest gått samma öde till mötes samtidigt som Siesta i Hässleholm ställdes in.

– Det är tuffa tider. Det handlar bland annat om en konjunktur som gör att folk inte har råd med nöjen i samma utsträckning samtidigt som det har kommit fler och fler festivaler. Vi konkurrerar om både publik och artister vilket gjort att gagerna stuckit iväg, allt har blivit dyrare, säger Stefan Kauppi.

– Man ska inte hymla om att även vi har haft några tuffa år. Vi har precis gått runt och det har inneburit att vi har varit tvungna att se över våra omkostnader och hitta andra inkomstkällor.

Storsjöyran har bland annat sökt samarbetspartners inom näringslivet samtidigt som man gjort en ordentlig budgetgenomgång där arrangörerna skurit på det mesta - förutom artistbudgeten.

I år hittar man namn som Alice Cooper, Bad Religion, First Aid Kit och In Flames högst upp på festivalens affisch.

– Artistbudgeten är det sista vi skulle skära i, det är ju artisterna som ska locka folk att betala dyra pengar för att gå på festival. Nu känner vi oss ganska trygga också, vi är inte lika beroende av biljettförsäljningen som tidigare samtidigt som vi faktiskt sålt bättre än i fjol, säger Stefan Kauppi.

Gagas galna krav

• När Storsjöyran lyckades boka Lady Gaga 2009 var hon en artist på väg uppåt. När det väl började närma sig festival hade hennes karriär fullkomligt exploderat och kraven blev allt fler.
• "Vi bokade egentligen in henne på vår näst största scen, det fick vi snart ändra. Först bestod hennes turné bara av förinspelad musik och några dansare, sedan växte det till ett fullt band. Och kraven ökade hela tiden, på hennes produktion och sådant där" säger Storsjöyrans festivalchef Stefan Kauppi.
• Bland annat krävde Lady Gaga en lokal påkläderska, 28 hotellrum, syrgas på scenen, egna chaufförer och ett kontor.
• "Vi hade ju kontrakt och var hyfsat trygga med att konserten skulle bli av, bara vi kunde lösa alla produktionsgrejer. Det kostade lite mer pengar än vad det gjorde från början, men det blev en fullträff till slut" säger Stefan Kauppi.
• Inför årets festival har Storsjöyran ställts inför ett liknande bekymmer – dragplåstret Alice Cooper vill nämligen ha en boaorm på scenen, enligt Östersundsposten. Ännu återstår att se om man lyckas hitta en lokal orm.

Storsjöyran genom åren

2013: Alice Cooper, Bad Religion, First Aid Kit, Mando Diao med flera.
2012: Patti Smith, Glasvegas, Lars Winnerbäck.
2011: Lykke Li, Roky Erickson, Håkan Hellström.
2010: Nerd, Lars Winnerbäck, Kent.
2009: Lady Gaga, Amy McDonald, Ulf Lundell.
2008: Blondie, Kent, Justice.
2007: The Hives, Black Rebel Motorcycle Club, Hammerfall.
2006: Jamie Cullum, The Cardigans, Thåström.
2005: Solomon Burke, Dizzee Rascal, Phoenix.
2004: The Darkness, Pet Shop Boys, Clarence Clemons.
2003: The Pretenders, Robyn, Ed Harcourt.
2002: Iggy Pop, Di Leva, Vue.
2001: Pulp, Melanie C, Elbow.
2000: All Saints, The Jayhawks, Ulf Lundell.
1999: Bryan Adams, Motorhead, Eva Dahlgren.
1998: The Corrs, Anouk, Kent.
1997: Suede, Texas, Buzzcocks.
1996: Maria McKee, Skunk Anansie, Deep Blue Something.
1995: Neneh Cherry, Shane MacGowan, Heather Nova.
1994: Crash Test Dummies, The Mission, Saint Etienne.
1993: Siouxsie & The Banshees, The Quireboys, Inner Circle.
1992: Shakespears Sister, Buddy Guy, Blue For Two.
1991: Ingen festival.
1990: Peter LeMarc, Creeps, Perssons Pack.
1989: Inmates, Dag Vag, Electric Boys.
1988: Ingen festival.
1987: Imperiet, Eldkvarn, Monica Zetterlund.
1986: Docenterna, Wilmer X, Lasse Tennander.
1985: Ingen festival.
1984: Björn Afzelius, Cornelis Vreeswijk, Wilmer X.
1983: Ewert Ljusberg, Aston Reimers Rivaler, Commando M Pigg.
Källa: Storsjöyran.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.