Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/svensk-doldis-kan-stallas-mot-john-lundvik-i-eurovision/

Musik

Svensk doldis kan ställas mot John Lundvik i Eurovision

Victor Crone. Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT

Om allt går vägen blir det två svenskar när Eurovisionfinalen avgörs i Tel Aviv på lördag.

– Det vore helt fantastiskt, säger Victor Crone som på tisdag representerar Estland med låten ”Storm” i den första semifinalen.

Rätta artikel

För Victor Crone började resan mot Eurovision för tre år sedan när han träffade den estniske låtskrivaren Stig Rästa. 39-åringen kom sjua i Eurovisionfinalen 2015 med ”Goodbye to yesterday” och har en lång och framgångsrik karriär i sitt hemland.

– Vi möttes i Sverige och gjorde en låt tillsammans och fick bra kontakt. Ett halvår senare blev jag bjuden till Tallinn och den superfina studio som de har där, säger Victor Crone.

Sedan dess har Victor Crone fortsatt att skriva låtar åt estländska artister – och åt sig själv.

– Jag har jobbat väldigt mycket i Estland de senaste två och ett halvt åren. Och när det var dags att skicka in bidragen till Estlands version av Melodifestivalen, Eesti Laul, så föddes ”Storm”. 

Och Victor Crone tog publiken med storm. Tv-tittarna gav honom hälften av telefonrösterna och den countryvibbande låten med inslag av Avicii blev Estlands bidrag.

Efter vinsten har det blivit ännu fler spelningar i Estland, ett land som blivit något av ett andra hem för Victor Crone. I dag ser han sig som en del av landets musikliv och under en period lärde han sig ett nytt ord per dag. Den ambitionen har minskat i takt med att arbetet inför Eurovisionen ökat.

– Det är inte något lätt språk men jag kommer att fortsätta lära mig, säger han.

Vad får du för mottagande som utländsk artist?

– Jag var lite fundersam i början och tänkte aldrig att jag skulle vinna hela grejen. Men det finns en acceptans för utländska artister här och jag visste att Sahlene (Anna Sahlin) hade vunnit 2002. Det finns mycket svenskt i den estniska kulturen.

Victor Crone växte upp i bostadsområdet Österskär i Åkersberga. Gitarren kom in i hans liv när han var på väg att fylla 16 och är i dag hans viktigaste instrument när en ny låt växer fram. När han var 18 åkte han till USA och trots att det aldrig blev något av den platta han spelade in där blev resan den stora vändpunkten för honom:

– Jag var i New York, Nashville och Los Angeles och spelade in en countryplatta hos Capitol Records i LA. Det var väl där det började. Efter det var det musik som gällde.

2015 ställde Victor Crone upp i Melodifestivalen med låten ”Det rår vi inte för”. Foto: Jenerik Henriksson/TT

2015 ställde Victor Crone upp i Melodifestivalen tillsammans med Behrang Miri med ”Det rår vi inte för” där det blev stopp i Andra chansen när de förlorade duellen mot Samir och Viktor. Men karriären har alltså fortsatt och på ett sätt liknar Victor Crones musikaliska karriär John Lundviks. 

Precis som Lundvik tvingades Victor Crone välja mellan idrotten och musiken. Tennis och golf tog mycket tid – och ishockey. Men efter att ha tränat hockey, sex, sju gånger i veckan för Österåker i division 1, där han spelade center, fick det vara nog.

– Det var kul med hockey men det gick inte att kombinera, säger han.

– Och det finns likheter mellan hockeyn och musiken. Det handlar väldigt mycket om lagarbete. Här i Tel Aviv är jag en del av en 38 person stark grupp.

Något du saknar från ishockeyn?

– Det jag saknar från sporten är resorna, man gråter, hurrar och gläds tillsammans. Nu är jag i ett annat lag med ett annat språk som jag ännu inte behärskar. Men det kommer!

På tisdag kväll är Victor Crone en av 17 artister som kämpar om tio platser i finalen på lördag.

– Det vore helt fantastiskt att vara med då, säger han.

Efter Tel Aviv ska Victor Crone till Estland för att spela med Stig Rästa och i sommar blir det Rix FM-turné genom Sverige. Plus en del annat.

Läs mer: John Lundvik: Det har varit en glädjeorkan