Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Svenska Emi ska säljas

EU-kommissionen gav under fredagen sitt godkännande till att världens största skivbolag Universal Music får köpa den något mindre musikjätten Emis inspelade musik. Köpesumman blir 1,9 miljarder dollar, motsvarande drygt 12 miljarder kronor, och för de pengarna får Universal tillgång till artister som Jay-Z, Kanye West och Katy Perry, skriver Reuters.

Men det blir rätt tuffa villkor. Universal måsta avyttra flera skivbolag som i dag tillhör Emi, däribland svenska Emi som äger inspelningar med artister som Roxette, Ulf Lundell, Eva Dahlgren och Eldkvarn. Enligt tidningen Aftonbladet har flera bolag redan visat intresse för den svenska delen, bland annat uppges Cosmos Music Group ha lagt ett bud på runt 100 miljoner kronor.

Andra Emi-bolag som Universal måste sälja är Parlophone med artister som Coldplay, Kylie Minogue, Pink Floyd, David Bowie, och Queen. Mute, Ensign och Chrysalis hör också till de bolag som ska avyttras.

I november förra året kom beskedet att Universal och Sony skulle köpa Emi för runt drygt 27 miljarder kronor. Tanken var att Universal skulle lägga beslag på den inspelade musiken medan Sony fick förlagsrättigheterna. Sonys del av affären godkändes av EU tidigare i år.

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.