Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Sverige kan få ny housefestival

Svenska house-dj:s har erövrat världen och dansfestivalen Summerburst är inne på sitt tredje år. Konsertjätten Live Nation har blivit omsprunget av nya konsertarrangörer, men förbereder en kontring.

Han är den tyngste spelaren på Sveriges konsertmarknad. Live Nations europeiske ordförande Thomas Johansson har sedan 1970-talet arrangerat konserter i jätteformat och arbetar med artister som Bruce Springsteen och Metallica.

Men när det gäller moderna genrer som house och trance har Live Nation blivit omsprunget av uppstickaren SPG Live som anordnar festivalen Summerburst och bland annat låg bakom Swedish House Mafias tre konserter på Friends Arena förra året.

– Vi var sena på bollen där, det är inget att sticka under stol med. Det har att göra med att precis som med rockmusiken och jazzmusiken som var stor när jag började så måste du leva med det och tycka om det. Det gör de, de är jätteduktiga på det här, säger Thomas Johansson angående SPG Live.

Men Live Nation förbereder ett motdrag. Företaget arrangerar två av världens största festivaler för elektronisk musik, amerikanska Insomniac och Electric Daisy Carnival som hålls i USA, Puerto Rico och Storbritannien. Nu planerar Live Nation att ta någon av festivalerna till Sverige.

– Det ska vara rätt artister och måste göras på rätt sätt, men det kommer vi att göra inom en icke allt för avlägsen framtid, säger Thomas Johansson.

När tror du att det blir av?

– Nästa år eller året därpå. Vi ska ta det till Australien nu.

Från SPG Lives håll är man inte särskilt oroade över att få konkurrens.

– Vi har ett väldigt starkt varumärke och folk vet att vi står för kvalitet. Det värsta som kan hända är att någon gör någonting som blir dåligt för folk vet inte alltid vem som arrangerar ett event. Jag tror knappast att Live Nation skulle lägga någonting samtidigt som vi arrangerar Summerburst, säger företagets Anders Boström.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.