Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 07:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/syrisk-musiker-stoppas-av-sverige/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Syrisk musiker stoppas av Sverige

Foto: AFP

Den syriske musikern Omar Souleyman har stoppats från att delta i Stockholm Music & Arts som inleds i morgon, fredag. Orsaken är att Souleyman vägrats visum till Sverige.

Uppgiften om att den syriske musikern inte får komma till Sverige publicerades på torsdagen av konsertarrangören Luger som skriver att Souleyman inte beviljats visum eftersom de svenska myndigheterna anser att det finns en risk att syriska medborgare kan hoppa av i Sverige. 

"Det är första gången bandet vägras visum någonsin i hela världen", skriver arrangörerna på sin hemsida.

– Vi har jobbat och försökt att få dem att ändra sig ett tag. Men på torsdagen var det definitivt. Beslutet är helt obegripligt och konstigt, säger en av arrangörerna, Joel Borg, till DN.

Stockholm Music & Arts genomförs på Skeppsholmen den 2–4 augusti och Souleyman ersätts nu av Goran Kajfeš.

Svenska UD sa sig på torsdagskvällen inte kunna svara på några frågor om varför det svenska konsulatet i Damskus inte gett Souleyman visum.

Men svaret från konsulatet, och som Luger tagit del av, är tydligt: "Vikten av besöket överstiger inte risken för att du skulle kunna begära uppehållstillstånd efter att ha kommit till Sverige. Din ansökan avslås."

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.