Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Taylor Swifts syrliga känga till Kanye

Taylor Swift tar emot pris för årets album på nattens Grammygala i Los Angeles.
Taylor Swift tar emot pris för årets album på nattens Grammygala i Los Angeles. Foto: WENN

Kendrick Lamar blev Grammygalans stora vinnare men flest hyllningar i sociala medier fick Taylor Swift när hon under sitt tacktal skickade en passning till Kanye West – som dissat henne i en av sina låtar.

— Folk kommer att vilja ta åt sig äran för din framgång, men det är du själv och de som älskat dig som har tagit dig dit du är.

Det sa Taylor Swift, och riktade sig särskilt till kvinnliga artister, efter att ha tagit emot en Grammy för årets album under galan som hölls natten till tisdag.

Uttalandet tolkas av många som en revansch på den seglivade konfliken med Kanye West, som började redan under Grammygalan 2009, då Kanye avbröt Taylor Swift – mitt under artistens tacktal. I Kanye Wests nya låt ”Famous” ger han en ny känga till artisten genom att hävda att han själv är orsaken till Swifts framgångar.

Men under galan gav alltså sångerskan svar på tal och i sociala medier hyllas nu hennes tacktal. Hon blir dessutom den första kvinnan någonsin som tagit hem årets album två gånger under sin karriär på Grammy Awards 2016. Popstjärnans senaste album ”1989” belönades med såväl årets album som bästa popalbum på den 58:e Grammygalan i ordningen.

Galans stora vinnare blev rapparen Kendrick Lamar med fem Grammys, bland annat för bästa rapalbum och bästa raplåt.

Flera svenskar prisades också på galan, bland annat tilldelades Linköpingsbandet Ghost en Grammy för bästa metallåt. Max Martin var nominerad i flera kategorier men fick nöja sig med ett pris för Taylor Swifts album ”1989”.

Läs mer: Svenskar prisade på Grammygalan

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.