Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Universal stoppar skivsläpp på enbart en musiktjänst

Frank Ocean släppte sitt album ”Blonde” på Apple Music.
Frank Ocean släppte sitt album ”Blonde” på Apple Music. Foto: Jordan Strauss

Efter att Frank Ocean släppte sina album ”Endless” och ”Blonde" exklusivt för Apple Music stoppar nu Universal Music group sina bolag från att släppa album via enbart en strömningstjänst.

I ett nyhetsbrev till cheferna för Universal Music Group-koncernens bolag skriver vd Lucian Grainge att man är färdig med albumsläpp som sker på bara en plattform, enligt Billboard.

Beskedet kommer efter att Frank Oceans senaste album ”Blonde” släpptes exklusivt för Apple Music i helgen. Det är dock inte säkert att beslutet tagits som en direkt konsekvens av Oceans albumsläpp.

Frank Ocean är en i raden av artister som har valt att släppa sina album på bara en strömningstjänst. Beyoncés ”Lemonade” och Rihannas ”Anti" släpptes båda bara på Jay Z:s tjänst Tidal. Även Kanye West släppte ”The Life of Pablo” för Tidal innan han ändrade sig och släppte den genom fler tjänster.

Spotify, marknadens största strömningstjänst, har länge kritiserat de exklusiva släppen som de menar är negativa både för fans och artister. Chefer för flera större skivbolag har menat att de exklusiva släppen är negativa då de leder till mer piratkopiering.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.