Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

"Varför skulle nån köpa en zebra?"

Uppvärmning vid brasan hemma på Lidingö inför premiären på Maxim.
Uppvärmning vid brasan hemma på Lidingö inför premiären på Maxim. Foto: Åke Ericson
Han slutar aldrig. Nu står 84-årige Povel Ramel på Maximteatern igen i ett samtal som rör sig från 40-tal till 00-tal. Samtalspartner är Stephan Lundin.

I november spelas "Povel à la carte" på Maximteatern i Stockholm. Och det var just här det började. Den lokal som i dag är Maximteatern var tidigare Sveriges Radios Karlaplansstudio och från den sändes åtskilliga av de första Ramelska upptågen på fyrtiotalet. Den tiden är föreställningens ena brofäste, det andra är i dag och mellan dem rör sig samtalet och musiken tämligen fritt.

- Jag som aldrig velat prata fritt utan alltid haft manus - nu tar jag det som det kommer. Jag svarar på Stephans försåtliga frågor och försöker komma åt honom med mina svar, säger Povel Ramel.

Summan av alla låtar, sketcher och monologer av Povel Ramel har uppskattats till runt 1.700. Många av dem kommer från revyerna, krogshowerna och filmerna, andra är mer fristående. Till detta har han skrivit ett antal böcker och producerat ett oräkneligt antal skivor. Så nog finns det underlag för några timmars samtal med musikinpass.

Hur går det då till när Povel Ramel gör en ny låt? Är det som han skrivit om Johann Sebastian Bach att "tusen små idéer far runt uti skallen - denk mal hur de kryllar som vårglada flugor ..?" Vad kommer först, melodin eller texten?

- Ofta kommer de parallellt var för sig. Jag får en kul textslinga i huvudet och skriver ner den någonstans direkt. En annan gång ett melodiuppslag, som jag spelar in snabbt, det tar för lång tid att skriva ner på noter. När det blir dags kan en text gifta sig med en melodi, det är ett evigt pusslande och pysslande och ibland blir det ett lyckligt äktenskap. Väldigt tidigt, innan jag hade bandspelare och var ännu sämre på att skriva noter snabbt, gjorde jag ofta en associativ textslinga bara för att komma ihåg melodin. De var aldrig avsedda att bli text. Men så kom i alla fall "Köp aldrig en zebra" till.

- Och jag kan fortfarande inte för mitt liv komma på varför någon över huvud taget skulle komma på idén att köpa en zebra.

När Povel Ramel sovrar bland idéer och utkast är han en sträng domare, säger han.

- En del uppslag har inte tålt dagens ljus utan är ren skit. Och jag har ingen hemlig låda - det som är bra har jag använt.

Han säger att han har en lite olycklig kärlek till klassisk musik.

- Under lediga perioder när det är lugnt sitter jag gärna i ett mörkt rum och lyssnar och fantiserar runt tiden när musiken skrevs - Mozart, Bach, Haydn.

I sådana stunder kan han börja undra varför han själv håller på över huvud taget.

- Sedan, när jag skall göra något själv och får krav på mig sätter jag mig och spelar sådant av andra som är sämre än det jag gör. (Inga namn, inga namn!) Det är ett roat tillstånd, men det blir jobbigare med åren.

Och det är väl inte underligt att det kan vara svårt för honom att finna nya infallsvinklar. Det kan bero på att de flesta existerande infallsvinklar redan är förbrukade i hans gigantiska produktion.

Låtarna föds oftast utan tanke på åhörarna, oftare med tanke på exekutörerna. "Den sista jäntan" skulle inte finnas utan Monica Zetterlund, "Fat Mammy Brown" inte utan Brita Borg, som Povel Ramel en gång utnämnde till "varje låtskrivares önskedröm." Och heller ingen "Ester" utan Martin Ljung eller några "Sega gubbar" utan Gunwer Bergkvist.

Ett alldeles speciellt saligt Ramelskt tillstånd är det han själv kal-lar "stavelsemagi: långa bubblande sekvenser av lek med existerande, halvexisterande och ickeexisterande ord, med rytmförskjutningar och rena tungvrickningar. "Naturbarns" improvisation är ett exempel, Wenche Myhres hawaiianska kärlekssång ett annat, maskinernas kör i "Fars Fabrik" en återupptäckt och så "The Sukiyaki syndrome" som handlar om bekymren att beställa på en japansk restaurang.

- Den sjöng jag på restaurangen Maxim här i Stockholm, inte att förväxla med teatern. Tråkmånsar kritiserade mig för att jag drev med den asiatiska kulturen. En kväll när jag sjöng var hela krogen fylld av japaner och de skrattade så de skrek. Några kom fram till mig efteråt och sade att det inte uttalas "sukiyaki" utan "skiaki". Men det går ju inte att sjunga.

Piratinspelningar av "The Sukiyaki syndrome" lär spelas på diskotek i Japan.

I dag är Povel Ramel 84 år och han tänker fortsätta. Hans era är lika lång som den Ingmar Bergmans­ka och Astrid Lindgrenska och de sammanfaller. Alla tre omfattar de mellan två och tre generationer. Jag växte upp med "Kalle Blomkvist", "The gräsänkling blues" och barnförbjudna "Jungfrukällan", sönerna med "Ronja rövardotter", "The Sukiyaki syndrome" och "Fanny och Alexander". Och för barnbarnen kommer alltihop alltid att finnas.

Povel Ramel

Född 1922.

Scendebut: Aftonbladets "Vi som vill upp", 1939.

Skivdebut: "Vårt eget Blue ­Havaji", 1942.

Första hit: "Johanssons Boogie Woogievals", 1944.

"Föreningen för Flugighetens Främjande", 1945, inledde en ny svensk radioepok.

Knäppupp AB bildades 1952 och gjorde "Akta huvet" som inledde en ny svensk revyepok. Knäppupp producerade också skivor och filmer.

En box med 5 cd-skivor, "Det bästa av Povels mångsidor 1944-2002" kommer ut den 15 november.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.