Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Växande Borlängefestival med svajig ekonomi

Foto: Niklas Larsson
Från en manifestation mot våld till Sveriges snabbaste växande festival. Peace and Love är störst, kanske vackrast, men knappast starkast.

Trots snabb tillväxt har festivalen problem med lönsamheten.

Det går uppåt i Borlänge. Flera veckor innan första festivaldagen närmade sig Peace and Love fjolårets publikrekord. Festivalen har alla möjligheter att slå förra sommarens 42.000 besökare. I år uppträder världstjärnor som Bob Dylan, MIA och Kings of Leon. På måndagen fanns fortfarande ett fåtal biljetter kvar, men på tisdagen var även endagsbiljetterna helt slut.

– Vi har precis öppnat campingen och folk strömmar in i bra takt och det är trevligt folk så det kommer att bli en bra festival, säger festivalchefen Patric Hammar på måndagen.

Han har alla anledningar att vara nöjd. Föreningen Peace and Love startade 1999 med det uttalade syftet att "att motverka våld, rasism och främlingsfientlighet i Borlänge och Dalarna". På bara några år har föreningens verksamhet gått från att vara en lokal angelägenhet till Sveriges största och bredaste festival.

År 2000 hade festivalen 2.500 besökare, fem år senare det dubbla och 2009 tog Peace and Love ett jättekliv från 25.000 till drygt 41.500.

Omsättningen i det aktiebolag som driver Peace and Love ökade också kraftigt, men inte vinsten. Trots det suveräna publikrekordet för två år sedan gick festivalen med förlust.

Patric Hammar medger delvis att Peace and Love behöver en jämnare ekonomi.

– De senaste årens siffror har varit lite bergochdalbana. Det är både ett medvetet val och något som har hänt omedvetet eftersom konkurrensen är så hård i vår bransch. Det är klart att lite mer stabil ekonomi inte är att förakta i en festivalverksamhet, säger han.

Förlusten 2009 förklaras av dyra växelkurser som höjde kostnaderna för de utländska artisternas gager och det faktum att Peace and Love satsade stora resurser på ett nytt och större festivalområde. Patric Hammar ser inget självändamål i en hög vinst för Peace and Love AB. Festivalen kommer att fortsätta att satsa på stora artister, säkerhet och nya upplevelser för sina besökare.

– Det är naturligtvis viktigt att vi får en fungerande ekonomi, men vi räknar inte med att få några jättevinster. Skulle vi få stora vinster framöver så kommer vi garanterat använda dem för att utveckla festivalen och övriga projekt.

Fakta/Svaga vinster i Peace and Love

• 2008 kom 25 000 besökare och festivalen hade en omsättning på drygt 28 miljoner kronor. Vinstmarginalen var 4,81 procent.

• 2009 slogs alla tidigare svenska besöksrekord för rockfestivaler när drygt 41 500 personer kom. Omsättningen växte till drygt 60,5 miljoner kronor, men festivalen gjorde en förlust på 2,4 miljoner kronor och fick en vinstmarginal på -3,7 procent.

• 2010 slogs ett nytt publikrekord med 42 000 besökare. Omsättningen var 74,3 miljoner och vinstmarginalen 2,1 procent.

• Peace and Loves ekonomiska resultat kan jämföras med det som Sweden Rock presenterar. Sweden Rock är Sveriges näst största festival med runt 30 000 besökare de senaste åren.

• 2008 var Sweden Rocks omsättning drygt 67 miljoner kronor och vinstmarginalen 35,6 procent. 2009 och 2010 var siffrorna 73,8 miljoner i omsättning och 38,2 procents vinstmarginal, respektive 75,8 miljoner i omsättning med en vinstmarginal på 31 procent.

Källa: Allabolag.se

Fakta/De spelar på Peace and Love

Artister i urval:

Onsdag 29/6
Kings of Leon, Lykke Li, JJ, Sahara Hotnights, Serenades.

Torsdag 30/6
MIA, UDO, Graveyard, Volbeat, The Ark med Dala sinfoniettan, Patrick Wolf.

Fredag 1/7
The Strokes, Anna Järvinen, Social Distortion, Mohammed Ali, Henrik Berggren.

Lördag 2/7
Bob Dylan, Håkan Hellström, Säkert, Engel, Bad Religion.

På festivalen framträder även en rad kända personligheter för att hålla tal och föredrag. De stora dragplåstren är medborgarrättskämpen Jesse Jackson och musikaktivisten Bob Geldof.

Polisen nöjd med ordningen första dygnet

Polisens statistik måndag och natten till tisdag.

  • Misshandel  4 fall
  • Stöld ur tält  1 fall  (två personer gripna)
  • Stöld av 50 st festivalband
  • Stöld av 20 st festivalband 
  • Narkotikabrott 1 fall (beslag)
  • Bedrägeri 4 fall (plankning)
  • Skadegörelse 1 fall (klotter)
  • LOB 7 omhändertagna  (lag om berusning)
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.