Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 15:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/vikingen-carl-falk-skriver-latar-at-nojd-madonna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

”Vikingen” Carl Falk skriver låtar åt nöjd Madonna

Carl Falk om Madonna: En varm och trevlig person helt enkelt. Det var ett mycket givande samarbete.
Carl Falk om Madonna: En varm och trevlig person helt enkelt. Det var ett mycket givande samarbete. Foto: Beatrice Lundborg

”Det var rena lägereldssessionen och väldigt roligt. Hon är ett riktigt proffs.” Det berättar Carl Falk nu exklusivt för DN om Madonnas omtalade samarbete med honom och den svenska låtskrivargruppen som hon döpt till ”sitt svenska vikingaharem”.

Carl Falk har tillsammans med bland andra Avicii och Salem Al Fakir just gjort nya låtar ihop med världsstjärnan i Los Angeles. Falk – tidigare uppmärksammad för sitt samarbete med bland andra One Direction, Nicki Minaj och Tiësto – beskriver samarbetet med Madonna i förra månaden som väldigt roligt och avslappnat, men ändå intensivt.

Vissa dagar arbetade de med låtmakandet till sju på morgonen.

– Vi satt med akustiska gitarrer och piano, det var som rena lägerelds-låtskrivarsessionen och vi skapade totalt elva demos, säger Carl Falk om de sjua arbetsdagarna i Henson Recording Studios North La Brea Avenue i Hollywood.

En studio där bland andra Beyoncé, Bruce Springsteen, Justin Timberlake, John Lennon, Pink Floyd och Neil Young spelat in. Madonna kallade efteråt det svenska låtskrivarteamet ”My swedish harem” på Instagram. Bilden spreds omedelbart i medier världen runt.

Det var Aviciis manager Arash ”Ash” Pournouri som valt ut deltagarna i svenskteamet som i studion delade upp sig i två arbetsgrupper: Carl Falk, Rami Yacoub och deras långvariga amerikanska samarbetspartner Savan Kotecha. I andra rummet Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll. Avicii arbetade i båda studiorummen och bidrog till de elva låtutkasten.

– Madonna kom in till studion på eftermiddagarna och stannade så länge det behövdes. Hon gick emellan rummen och skrev text och gjorde om melodier och sade ”det här gillar jag” eller ”det här gillar jag inte” och ”det här vill jag säga i den här låten” eller ”det här vill jag inte säga”. Hon var i allra högsta grad med i låtskrivarprocessen och tillförde väldigt mycket i arbetet.

Carl Falk beskriver, likt många av Madonnas tidigare samarbetspartner, en starkt musikalisk världsartist med full kontroll över sina uttrycksmedel och visioner.

– Hon visste precis vad hon ville, det fanns en tydlig linje att zooma in på. Samtidigt var hon öppen för det vi kunde komma med, vårt sätt att skriva melodier och låtar. En varm och trevlig person helt enkelt. Det var ett mycket givande samarbete.

Något också Madonna uppenbarligen tycker. På sitt Instagram skrev hon efteråt:

”Slutet på en lång vecka med Viking Leader AKA DJ Virgo AKA Avicii! Så många fantastiska låtar”, med hashtaggen: #icantwait #revolution, och tillade senare: ”Fantastisk musik, fantastiska vibes!”

Carl Falk beskriver det internationella intresset för just svenska låtskrivare som fortsatt stort.

– Det är otroligt påtagligt. Det som är särskilt roligt och inspirerande just nu är att alla verkligen lyssnar på de låtar och musiken som kommer härifrån. Man får helt enkelt en massa olika roliga projekt och möjligheter och vad man än gör nu så är det ofta svenskar inblandade.

Vad ser du för förklaringar till det svenska låtskrivarframgångarna? En succé som ju har rötter ändå tillbaka till Denniz Pop och hans pionjärgärning på Remixed Records i början av 1990-talet och senare med artister som Britney Spears, Ace of Base och Backstreet Boys.

– Jag tror att det är enkelheten – vi är bra på melodier och att skriva effektiv popmusik och har varit det länge, det är ju bara att lyssna på Abba som gjorde perfekt och smakfull pop. Svenska låtskrivare är också väldigt proffsiga att arbeta med: svenskar kommer inte bakfulla tre timmar för sent till skivstudion. Man jobbar i stället tills man är klar och har en hög arbetsmoral.

Falk tror också att det svenska soundet ligger rätt i tiden.

– Det är perfekt för oss när den raka popmusiken blir inne och musiken inte behöver vara ansträngt cool. Det är ju alltid låten som räknas.

Uppdraget för Madonnas nya skiva uppstod för Carl Falks och Rami Yacoubs del efter deras arbete i januari i år med ”Dar um jeito” (”We will find a way”), låten som kommer att avsluta fotbolls-VM i Brasilien i sommar.

– Efter det så bestämde vi oss för att göra fler saker tillsammans med Aviciis team och se vart det leder.

Falk och Yacoub har på initiativ av samme Arash ”As” Pournouri skrivit melodin, versen och refrängen till VM-låten. De har jobbat med den i Aviciis studio i Stockholm tillsammans med Fugees-stjärnan Wyclef Jean och med bidrag från Carlos Santana.

– Vårt uppdrag var att skriva en låt som det lät brasilianskt om med tydligt sambasväng, men också med de kvaliteter som en riktig arenalåt ska ha. En låt för ett fotbolls-VM behöver ha allsångskvaliteter och ska vara lätt att sjunga med i för alla, säger Falk och nämner Shakiras ”Waka waka (This time for Africa)” från fotbolls-VM 2010 som exempel.

– Santana skickade in sitt gitarrsolo, jag tror att han var i Las Vegas då och Avicii lade till sin signatur, framför allt i ett mer houselikt parti med Santana, från Malaysia där han var just då.

Carlos Santana ska framföra låten när fotbolls-VM avslutas den 13 juli på Maracanastadion i Rio de Janeiro tillsammans med Avicii och den brasilianske artisten Alexandre Pire.

Kanske finns den svenska låtskrivaren Carl Falk med på scen också.

– Med tanke på hur fotbollsintresserad jag är så vore det förstås fantastiskt.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.