Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Vinylförsäljningen i Storbritannien den högsta på 25 år

Foto: Stock Connection/REX

Under året som gick såldes över 3 miljoner vinylskivor i Storbritannien. Siffran är den högsta på 25 år, enligt den brittiska branschorganisationen BPI.

Enligt BPI har vinylförsäljningen ökat med 53 procent jämfört med föregående år – 2016 såldes 3,2 miljoner vinylskivor i Storbritannien. Mest sålt var David Bowies sista album, ”Blackstar”, följt av Amy Winehouses ”Back to black”.

Med på listan över de mest sålda vinylskivorna finns annars mestadels klassiker som Fleetwood Macs ”Rumours”, The Beatles ”Sgt Pepper’s lonely hearts club band” och den under 2016 bortgångna Princes ”Purple rain”.

Än så länge står vinylförsäljningen i landet dock bara för 2,6 procent av den totala försäljningen, där strömmandet av musik fortsätter att öka kraftigt. Enligt en BBC-undersökning från förra året lyssnar 48 procent aldrig på vinylerna de köper – och 7 procent äger inte ens en vinylspelare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.