Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

VM i nyckelharpa avgjort

Emilia Amper vann i moderna klassen.
Emilia Amper vann i moderna klassen. Foto: Anders Löfberg
På söndagen korades två världsmästare i nyckelharpa på Skansen i Stockholm. Björn Björn från Gotland vann gammelharpklassen och Emilia Amper från Stockholm tog hem segern i den moderna klassen.

– Det var ett oerhört starkt startfält den här gången, det var gräddan av vad svensk nyckelharpa har att erbjuda, säger Gunnar Fredelius, producent för VM i nyckelharpa.

Tävlingen avgjordes under Århundradets spelmansstämma på Skansen, som arrangerades för att fira att det i år är 100 år sedan den allra första riksspelmansstämman hölls. 17 personer tävlade om världsmästartitlarna - och i år var det bara svenskar med i startfältet.

– Det fanns flera skäl till att vi kallade det för VM i nyckelharpa när vi startade 1990. Vi tänkte att det skulle väcka frågor som "spelas det på andra ställen än i Sverige?" och "är det ett svenskt instrument?". Och ja, det är ett svenskt instrument sedan medeltiden, fast numera spelas det i Japan, USA och i Schweiz, säger Gunnar Fredelius.

Många av dem som var med i tävlingen är veteraner. Björn Björn vann klassen gammelharpa för tredje gången och får därför behålla vandringspokalen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.