Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Zara Larsson om övergreppen: Polisen gjorde fel

Zara Larsson fördömer polisens agerande på ungdomsfestivalen We are Sthlm.
Zara Larsson fördömer polisens agerande på ungdomsfestivalen We are Sthlm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Rapporterna om sexuella övergrepp på ungdomsfestivalen We Are Sthlm har väckt stor uppmärksamhet. Nu väljer en av festivalens artister Zara Larsson att själv kommentera händelserna.

Nyårsnattens händelser i bland annat Köln, Kalmar och Helsingfors, och på ungdomsfestivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården i somras har lett till en stor debatt om sexuellt våld mot unga kvinnor. 

Artisten Zara Larsson var en av de som uppträdde på sommarens festival i Kungsträdgården. I ett blogginlägg med rubriken ”Ett svin är ett svin” väljer hon själv att kommentera övergreppen och det faktum att Stockholmspolisen ska ha tystat ned händelserna. Hon riktar bland annat skarp kritik mot polisens uttalande om att de inte vågar säga sanningen, eftersom de tror att det ”spelar Sverigedemokraterna i händerna”:

”Det uttalandet tycker jag känns så jävla olustigt. Vad exakt menar dom med det? ” skriver hon och menar att förövarnas etnicitet inte har med saken att göra:

Jag anser att det är helt irrelevant. Ett ofredande är ett ofredande. En våldtäkt är en våldtäkt. Ett svin är ett svin, oavsett bakgrund.”

Larsson skriver vidare i inlägget att mörkandet kan förvärra situationen:

”Personligen så tror jag att polisen bet sig själv i svansen. Att försöka dölja något sånthär slutar bara värre. Jag hävdar även att det är synd att polisen känner sig tvungna att göra detta, att etnicitet helt plötligt blir avgörande när det är någon som inte är blond och heter Erik. Män våldtar. Svenska män våldtar. Utomeuropeiska män våldtar. Hela grejen känns väldigt odemokratisk och dyster.” 

Hon konstaterar att polisen gjort fel och att deras fokus istället borde ”ligga på mäns beteende mot kvinnor i allmänhet”.

Och avslutar inlägget: ”Hoppas alla tjejer där ute mår bra. Ta hand om er! Och om ni ser någon bli utsatt för ofredande, ge han en box på kuken.”

DN har sökt Zara Larsson som inte vill lämna ytterligare kommentarer utan hänvisar till inlägget på sin blogg. 

Läs mer om övergreppen

I två år har killgäng ofredat flickor vid Europas största ungdomsfestival We are Sthlm. I polisens officiella version utåt förlöpte festivalen lugnt – men DN:s granskning visar att interna larmrapporter har tystats ned.

Anna, 15, var en av de tusentals ungdomar som besökte festivalen i somras. ”Direkt när man kom ut i folkhavet började de att tafsa”, säger hon.

”Vi måste gå till botten med det här”, säger rikspolischef Dan Eliasson vid en presskonferens med anledning av händelsen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.