Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-09 02:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musiker-kritiserar-spotifys-daniel-ek/

Musik

Musiker kritiserar Spotifys Daniel Ek

Spotifys grundare Daniel Ek. Arkivbild.
Spotifys grundare Daniel Ek. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT,

Flera världskända musiker kritiserar nu Spotifys Daniel Ek efter att han nyligen avfärdat missnöjet mot strömningstjänstens ersättningsnivåer.

TT Text

I en intervju med musiksajten Music Ally hävdade Spotify-grundaren att artister överlag inte är missnöjda med ersättningen de får när deras låtar spelas på strömningstjänsten.

– Det är ett felaktigt narrativ, kombinerat med det faktum att en del artister som var framgångsrika förr kanske inte kommer att vara det i framtidens landskap, du kan inte längre spela in musik vart tredje eller vart fjärde år och tro att det ska vara tillräckligt, sa han då.

En av de som nu slår tillbaka mot Ek är Dee Snider, sångare i rockbandet Twisted Sister. Han menar att Spotifys upplägg gör att artister förlorar stora inkomster.

”Mängden av artister som är ”rika nog” att klara av den förlusten är omkring 0,0001%. Daniel Eks lösning är att vi ska skriva och spela mer på vår egen bekostnad?! Han kan dra åt helvete!”, skriver en upprörd Snider i ett inlägg på Twitter.

Daniel Ek har gjort sig en stor förmögenhet genom att vara en av två grundare av den populära strömningstjänsten – något som flera av artisterna återkommer till.

”Det är extremt tydligt att Spotify-miljardären Daniel Ek aldrig har skapat musik, eller någon konst överhuvudtaget... Som musiker är jag arg och besviken på att ett företag med så stort globalt inflytande kan vara så oansvariga när det kommer till att stötta konsten”, skriver elektroartisten Zola Jesus på Twitter.

Även R.E.M.:s grundare Mike Mills och David Crosby från Crosby, Stills, Nash & Young kritiserar Spotify-grundarens uttalanden. Crosby kallar bland annat Ek för en ”avskyvärd, girig liten skit”.

Ämnen i artikeln

Musik
Spotify

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt