Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Muslimsk rappare ställer in Bataclan-konserter

Konserthuset Bataclan i Paris.
Konserthuset Bataclan i Paris. Foto: Francois Mori

Efter högljudda protester ställer den kontroversielle franske rapparen Medine in sina två spelningar på konserthuset Bataclan i Paris – platsen där 89 personer miste livet under ett terrorattentat hösten 2015.

Enligt Bataclan ställs de utsålda konserterna in av respekt för terrordådens offer och för att ”minska spänningarna”, skriver The Guardian.

På sociala medier kallar Medine Zaouiche beslutet smärtsamt och skriver: ”Allt jag ville göra var att spela på Bataclan.”

Tidigare i år gav den 35-årige rapparen ut en låt som handlar om hur hans högsta dröm är just att få uppträda i den anrika lokalen.

Beslutet kommer efter vilda protester från konservativa politiker och vissa anhöriga till terrordådets offer. Grupper långt ut på högerkanten har hotat med protester utanför byggnaden och det främlingsfientliga partiet Nationell samling (tidigare Nationella fronten) har startat en namninsamling mot konserterna.

Orsaken till uppståndelsen är flera kontroversiella texter från Medine. Han har gett ut ett album med titeln ”Jihad” och i låten ”Don't laik”, som släpptes en vecka före terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015, rappar han om att ”korsfästa de sekulära” och att ”sätta fatwor på idioternas huvuden”.

Medine anser att muslimer diskrimineras i Frankrike, och att landet har en djupt rotad tradition av att begränsa religionens plats i samhället. Samtidigt har han uttryckt sympatier för de anhöriga till Parisattackernas offer och han har fördömt våld.

Twitter kallar Nationell samlings partiledare Marine Le Pen beslutet ”en seger för alla offer för islamistisk terrorism”.

En grupp för överlevande efter Parisdåden fördömer dock attackerna mot Medine i offrens namn och försvarar Bataclans rätt att boka vilka artister man vill.

Många av hans fans reagerar nu med ilska.

”Jag hatar detta Frankrike som skriker 'jag är Charlie' i frihetens namn, men som hindrar en artist från att uppträda”, skriver en person på Twitter, enligt The Guardian.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.