Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musse-pigg-fyller-90-ar/

Kultur

Pigg, piggare – Musse! Världens präktigaste och mest amerikanska mus fyller 90 år

Jubilaren Musse Pigg.
Jubilaren Musse Pigg. Foto: Mary Evans/IBL Bildbyrå

På söndagen fyller världens präktigaste mus 90 år. Men Musse Pigg är mer än en käck seriefigur. Han symboliserar den amerikanska drömmen och har använts som patriotisk pr-mus vid krig och ekonomiska kriser.

Rätta artikel

Den 7 december 1941 släppte Japan en bomb över amerikanska Pearl Harbor och dagen därpå förklarade USA krig mot Tysklands allierade. Tusentals unga amerikanska män tog värvning. Det gjorde också en mus i röda shorts och vita handskar. Nu fyller han 90 år och förtjänar gratulationer inte bara på födelsedagen utan också för att så framgångsrikt ha hjälpt till att forma bilden av USA i snart ett helt sekel. 

Musse Pigg föddes den 18 november 1928. Första tiden i livet var han en svartvit kortfilmsfigur och seriestripp i dagspressen. Han var busig, retfull och hyfsat opålitlig. Han sågs som ett dåligt kap för fästmön Mimmi, alldeles för strulig. Men de närmaste två åren kom han att ändra karaktär till den positiva, glada och kärvänliga figur vi känner honom som i dag. 

Personlighetsutvecklingen började den 24 oktober 1929 då ”svarta torsdagen”, börskraschen i New York, inledde depressionstiden i USA. Musse Pigg föddes i en tid då tecknade serier och filmer var det stora massmediet. Tv:n hade ännu inte fått sitt genombrott men dagstidningen lästes av människor i alla åldrar. Man gick också på bio, ett billigt nöje även under de ekonomiskt svåra åren. 

Som busig mus hade Musse Pigg visat sig vara påhittig och besitta överlevaregenskaper. Två karaktärsdrag som kunde kännas trösterika i en ekonomisk kris. Under 1930-talet blev den glada musen en slags vardagshjälte, en som aldrig ger upp. Varje gång han faller reser han sig igen. Men framför allt är han en som månar om vänner och familj, precis som alla vill göra då det blåser kallt. 

I slutet av 1930-talet blev vindarna ännu kallare. Europa drogs in i krig, och USA började rusta. Men hur skulle man förklara för ett helt land vikten av att skicka unga, amerikanska män till Europa för att kriga för, ja vad? Dessutom i en tid då landet hade det svårt ekonomiskt. Tidningarnas artiklar om kriget nådde inte alla läsare, utrikespolitiken uppfattades som tung och svårbegriplig. 

Men när patriotismen fördes fram av seriefigurer gick det lättare. Den moraliskt felfria Stålmannen föddes 1938 och superhjälten Captain America 1941. Båda slogs mot nazister och tydliggjorde vem som var fienden. De tecknade figurerna fick plötsligt ett djupare syfte än att bara underhålla, så även Musse Pigg. 

På Walt Disneys egen förfrågan fick musen olika specialuppdrag för armén. Musse Pigg (och den argsinta vännen Kalle Anka) inte bara underhöll utan utbildade soldater i olika kortfilmer. Många soldater var unga män med dålig skolgång, armén var deras bästa möjliga yrkesval. De tecknade filmerna och seriestripparna blev idealiska utbildningsverktyg, både billiga och pedagogiska. Disney satte en ära i att låta Musse visa sin patriotism, bli en symbol för den. 

Walt Disney lät också designa olika utmärkelser och emblem för 1.300 olika regementen. 1943 bestod 90 procent av Disneys studioarbete av uppdrag från statliga verk, i synnerhet försvaret. Eftersom Musse var så populär fick han också förklara komplexa inrikespolitiska beslut för både tv-publik och biobesökare. Som hur man behövde ändra skattelagarna för att finansiera kriget, så att medborgarna kunde känna stolthet över de höjda skatterna. 

Musse Pigg kom helt enkelt att representera ”the American way”. 

1955 öppnades världens mest berömda nöjespark, Disneyland, i staden Anaheim i Kalifornien. Samma år sändes det första avsnittet av ”Musseklubben” på amerikansk tv. De tecknade figurerna fick inte bara nytt liv – de fanns nu på riktigt. Efterkrigstidens USA upplevde en babyboom och ekonomin visade stadig tillväxt. Det var en optimistisk tid där idealet – en välartad kärnfamilj i ett nyköpt hus med många vitvaror – förmedlades genom både tv-serier och reklamfilmer. Lojalitet och moral, Musse Piggs karaktärsdrag, var hyllade egenskaper. Musse själv hade flickvän och brorsöner. Han hade ett vackert hus med öppen spis och hund. Han strålade av glädje. Disneyland lanserades som ”den lyckligaste platsen på jorden” och presidenter lät sig fotograferas tillsammans med musen.

Nöjesparken skulle präglas av ”idealen, drömmarna och det hårda arbete som skapat Amerika”, som Walt Disney sa i sitt invigningstal. 

På Disneyland dyker Musse fortfarande upp överallt. I Frontierland träffar man på Musse Pigg som nybyggare och cowboy, i en tillrättalagd version av USA:s historia, där modiga äventyrare och upptäckare lade grunden till den stolta nationen. I Tomorrowland finns Musse Pigg som astronaut och innovatör, som stärker bilden av USA som världsledande inom teknik och vetenskap, och som vinnare i rymdkapplöpningen. I Fantasyland finns Musse Pigg som sagoberättare och försäljare, som stolt förklarar att USA är byggt på drömmar. 

Som drömförsäljare är Musse Pigg helt enkelt bäst i världen. Han har sålt en supermakts livsstil i över 90 år nu. 

Att Musse Pigg blivit en symbol för ”the American way” gör ju att han också använts av landets kritiker. Under årens lopp har han totalförbjudits i flera länder. 1937 drev Disney med diktaturens Jugoslavien i en stripp där Musse Pigg framstod som en frihetsälskande figur som avskydde överheten. Detta fick faktiska politiska konsekvenser. En amerikansk tidningskorrespondent på plats i landet bannades och skickades tillbaka till USA. 

Intressant nog förbjöds aldrig Musse Pigg i Sovjetunionen trots hans uppenbara koppling till kapitalism och antikommunism. Där lästes Musse Pigg i stället som en satir över kapitalismen, ett förlöjligande av den. 

Än i dag är Musse Pigg en användbar politisk symbol. När USA invaderade Afghanistan 2001 målades president George Bush med Musse Pigg-öron på stora husväggar i Buenos Aires. Under porträttet skrev man ”Disney war” (”Disneykrig”). När Barack Obama föreslog öppnare gränser spreds bilder av Musse Pigg med röda prickar i ansiktet (mässlingen) som protest. 

Den politiska gatukonst-aktivisten Banksy har använt sig av musen flera gånger. I en av hans mest kända verk håller Musse Pigg och Ronald McDonald ett offer för napalmbomberna i Vietnam i handen. Banksy har också placerat USA-kritiska verk inne på Disneyland, bland annat verk med uppenbara referenser till fängelset Guantanamo. 

Den lilla musen var Walt Disneys absoluta favorit under serieskaparens liv. Men hos många andra har Musse Pigg en särskild plats i hjärtat. Och det kan knappast bara bero på att han blivit en symbol för den amerikanska livsstilen. Utan också för att det kanske är lättare att projicera känslor på honom än på exempelvis Kalle Anka. I den stramt tecknade figuren med de svarta öronen är det helt enkelt lättare att läsa in sig själv.   

Tidningen Forbes har kallat Musse Pigg för ”världens rikaste fiktiva miljardär”. Han fortsätter att dra in runt 6 miljarder dollar årligen till Disney. Hans lättigenkännliga form har gjort honom perfekt att sätta på leksaker, samlargrejer och kläder. Walt Disney praktiskt taget uppfann licensavtalet då han så tidigt som 1932 lät urmakaren Ingersoll tillverka armbandsur med Musse-visare. 1950, bara arton år senare, samarbetade över 2 000 företag med Disney och i dag är det långt fler. Licensavtalet och merchandiseförsäljningen har spritt Musses ansikte över hela världen.

Nu fyller alltså musen 90 år. Trots att hans familj och vänkrets utökats under åren och trots att Disney skapar mängder av nya karaktärer fortsätter Musse att vara en av de mest kända figurerna i världen. Och om någon tror att han tänker slå av på takten i jobbet som upprätthållare av den magiska bilden av USA tror man fel. På Disneyland kan man i dag köpa tröjor med Musse och trycket ”100% American”.

Läs mer: Intervju med Kalle Anka-tecknaren Don Rosa