Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/myrkur-skapar-storslagen-folkmusik-som-liknar-rollspel/

Skivrecensioner

Myrkur skapar storslagen folkmusik som liknar rollspel

Myrkur låter nyckelharpor möta moderna studiopianon.
Myrkur låter nyckelharpor möta moderna studiopianon. Foto: Shawn Brackbill

Den danska black metal-förnyaren Myrkur går nu vidare mot folkmusiken, i ett blandnordiskt uttryck som präglas av att hon först nyligen gått på djupet i traditionen.

Danska Amalie ”Myrkur” Bruun är känd som förnyare av black metal-genren. Nu går hon i kollegan Chelsea Wolfes fotspår och lägger fokus på den anakronistiska underström som alltid gjort de bådas skapande speciellt: folkmusiken.

”Folkesange” är en smältdegel av spelmansmusik, fäbodsestetik och nordisk mytologi. Texterna sjungs på danska, engelska och svenska i ett slags blandnnordiskt uttryck. Tradition och gränsöverskridande går parallellt. Samma transformativa anda präglar produktionen, som låter nyckelharpor möta moderna studiopianon.

Resultatet är storslaget men liknar ett rollspel. Amalie Bruun har berättat att hon dök ned i folkmusiktraditionen på djupet först för tre år sedan, och det märks. Den nedärvda erfarenhet som gör spelmansmusik till mer än vackra fiolmelodier – ljudet av att generationer lärt varandra – finns inte där.

Bästa spår: ”Ramund”

 

Läs fler musikrecensioner av Noa Söderberg, till exempel om hur Kvelertak rört sig bort från sin gamla riffglädje.