Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Mysteriet bakom Andy Warhols banan kan vara löst

Foto: Pictorial Press Ltd/Alamy/IBL

50 år efter att bandet Velvet Undergrounds debutplatta med Andy Warhols ikoniska omslag släpptes kan mysteriet bakom bananen vara löst. Bananbilden kommer från ett askfat som hittats i en krimskrams-butik på Lower east side i New York.

Bananen på omslaget till ett av populärhistoriens mest inflytelserika album "Velvet Underground & Nico" från 1967 har länge varit en gåta. Bakgrunden till de flesta andra av Andy Warhols bilder och tryck är däremot minutiöst kartlagd. Motiven har spårats till annonser i dagstidningar, livsmedelsförpackningar och reklamskyltar.

Andy Warhol som producerade Velvet Undergrounds debutskiva hade tidigare gjort en bildserie av bananmotiv, som då tolkades som erotiska symboler, tryckt på plexiglas. Men varifrån motivet kom har varit okänt, fram till nu.

Den amerikanska basisten Howie Pyro hävdar nu att han redan på 1980-talet hittade bildens förlaga i en krimskramsbutik på Lower East Side på Manhattan. Bananen på det trekantiga askfatet är påfallande likt Warhols banantryck och ett av popkonstens stora mysterium kan vara löst.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.