Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nacka-forum-fangar-de-viktiga-episoderna-i-modern-svensk-jazz/

Skivrecensioner

Nacka Forum fångar de viktiga episoderna i modern svensk jazz

Jonas Kullhammar, Johan Berthling, Goran Kajfes och Kresten Osgood i Nacka Forum. Foto: Jose Esteban PHOTOGRAPHER

Trots sin långa erfarenhet är Nacka Forums nya album det första med enbart eget material, och påminner om på vilka vägar många svenska jazzmusiker har funnit sina egna röster.

Även med dansken Kresten Osgood på trummor istället för originalmedlemmen Kjell Nordeson känns Nacka Forum som något av ett kultband. Utgångspunkter hos bland andra Sun Ra och Don Cherry i kombination med personerna Goran Kajfes, Jonas Kullhammar och Johan Berthling ger ett slags stämningsbild av viktiga episoder i svensk jazz de senaste, säg, dryga tjugo åren.

Nu är ”Så stopper festen” faktiskt deras första skiva med uteslutande eget material, men den oborstade och varmt obändiga frijazzen består dels som av egen kraft, dels som en påminnelse om på vilka vägar många svenska (även skandinaviska) jazzmusiker har funnit sina egna röster. De här är ju långt ifrån några duvungar, och det ger också plattan en tyngd bakom ord man kan använda för att beskriva den: inspiration, originalitet, personlighet.

Bästa spår: ”Reboleira”

 

Läs fler musikrecensioner av Johannes Cornell, till exempel om när Oddjob återvänder till att spela egna låtar.