Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nacka-kommun-debatten-om-nacka-har-gatt-for-langt/

Kultur

Nacka kommun: Debatten om Nacka har gått för långt

Från muralmålningsfestivalen i Nacka. Foto: Nacka kommun

Vem är det egentligen som missbrukar historien? Den som jämför konstsynen i Nacka kommun med Nazitysklands har passerat anständighetens gräns, skriver kulturdirektören Anders Mebius.  

Den senaste tiden har varit händelserik, omtumlande och kantats av en het kulturdebatt där många har velat få utrymme och säga sitt om Nacka och den festival som vi anordnade i början av september. 

Som ansvarig för kommunens kulturfrågor uppskattar jag när frågan om konst och kultur hamnar högt upp på dagordningen. Jag har varit med om det motsatta, att frågan har varit nedprioriterad och till och med bortglömd. 

Därför välkomnar jag och Nacka kommun den debatten som har varit. Problemet är att det mitt i debatten hamnar enskilda medarbetare som dagligen får ta emot hot och hat. 

I DN (2/10) passerades anständighetens gräns. Att likställa kommunala tjänstepersoner med historiens absolut värsta tyranner är långt ifrån rimligt. Om något är historielöst, så är det att jämföra en kulturfestivals försök att beskriva sitt innehåll med en av historiens värsta händelser. 

Nacka kommun är den första att välkomna att makten ska granskas, men att hänga ut medarbetare på detta sätt är att gå för långt. Vi sätter nu därför ner foten. 

Med det sagt vill vi beskriva vår bild av den festival som debatteras, alltså Stockholmsregionens första muralmålningsfestival ”Wall Street Nacka” där konstnärer från hela världen bjöds in till att skapa stora väggmålningar och konstverk på olika platser i Nacka. 

I centrum för kritiken står det ramverk som togs fram i början av projektet. Det är möjligt att det skulle ha formulerats på ett annat sätt. Men vi står tydliga, konstnärerna har inte styrts, varken av koder, politiker, tjänstepersoner eller direktörer.   

Den relevanta frågan som uppkommer är: Ska man överhuvud taget ha ramar för konst och kultur? Som kommun måste vi det. Allt vi gör styrs av tjänsteskrivelser, politiska beslut och ramverk för vårt uppdrag. Det är dessutom ett stort ansvar att förvalta skattebetalarnas pengar och offentliga miljöer.

Vi är väldigt stolta över de 20 konstverk som nu är en del av det offentliga galleri som Nacka nu är. När andra kommuner stoppar inköp av utmanande konst, går Nacka först, är modiga och vågar dra blickarna mot sig genom att anordna en muralmålningsfestival i Stockholmsområdet. Vi vill ha mer samtidskonst inte mindre. Och vi både tror och hoppas att de nya konstverken tillför kvalitet och skapar en mer levande plats. 

Jag är också stolt över att Nacka lägger mest i sin kulturbudget per invånare bland alla kommuner i Stockholmsregionen. 

Så låt oss fortsätta att prata om kultur och höja oss från nivån att jämföra en två veckor lång muralmålningsfestival med ett av historiens värsta brott mot mänskligheten.

Läs mer: Nacka kommuns konstsyn chockerande historielös