Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 20:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nanette-burstein-viktigt-att-min-film-om-hillary-clinton-skulle-kannas-intim/

Film

Nanette Burstein: ”Viktigt att min film om Hillary Clinton skulle kännas intim”

Nanette Burstein
Nanette Burstein Foto: Britta Pedersen/TT

BERLIN. Regissören Nanette Burstein intervjuade Hillary Clinton under sju intensiva dagar. Resultatet blev den närgångna och djuplodade dokumentärserien ”Hillary” som just nu kan ses på SVT. 

Det skulle egentligen bli en klassisk ”bakom kulisserna”- dokumentär om presidentvalskampanjen 2016 då Hillary Clinton var otroligt nära att bli USA:s första kvinnliga president samtidigt som hon utsattes för hatkampanjer av sällan skådat slag. 

När den New York-baserade dokumentärfilmaren Nanette Burstein började gå igenom de tusentals timmarna med videomaterial från Demokraternas kampanj tyckte hon sig snart se en större politisk och feministisk berättelse. 

En historia som landade i frågeställningen om vad som egentligen krävs för att en kvinna ska nå hela vägen till Vita huset? Stommen är en maratonintervju på 35 timmar med Hillary Clinton. 

– Min allra första fråga var ungefär så här: ”Hur känns det att vara en av de mest kända kvinnliga politikerna i världen, samtidigt som folk inte upplever att de riktigt känner dig?”, berättar Nanette Burstein i samband med filmens Europapremiär under Berlins filmfestival. 

Nanette Burstein och Hillary Clinton på Berlins filmfestival.
Nanette Burstein och Hillary Clinton på Berlins filmfestival. Foto: Theodore Wood/TT

Den amerikanska regissören kom till Berlin tillsammans med filmens huvudperson Hillary Clinton. En samspelt duo som verkar ha blivit bästa väninnor på kuppen och som ogenerat faller varandra i talet. 

– Jag hade två goda skäl när vi övertalade Hillary Clinton att ställa upp en hel vecka. För det första sade jag att det finns så många missuppfattningar om henne och att hon nu skulle få chansen att på riktigt få visa vem hon är. Det andra skälet var att hennes liv och karriär erbjuder ett tillfälle att reflektera över de senaste fyrtio årens historia, särskilt i ett kvinnligt perspektiv, säger Burstein på lyxhotellet Adlon med utsikt över paradgatan Unter den Linden.

– Visst förstod jag att vissa ämnen skulle bli både smärtsamma och jobbiga, men allt fick ändå plats på bordet. För mig var det också viktigt att filmen skulle kännas personlig och intim, och jag är glad att vi blev överens om det, säger Burstein. 

Hon hade relativt fria händer när det gäller längden på filmen. På frågan om det fanns saker som hon var tvungen att utelämna, svarar Burstein: 

– Mitt största problem var egentligen Trump och hans extrema beteenden. Det var viktigt att inte ge honom för stor plats på bekostnad av den historia jag ville berätta. 

Burstein menar att det inte var svårt att få vänner, kollegor och familj – till och med Barack Obama – att ställa upp framför kameran. Det var knepigare med politiska motståndare. 

”Jag skulle hellre sticka en nål i ögat än att prata med dig om Hillary Clinton i en dokumentär”, förklarade till exempel den republikanske före detta talmannen Newt Gingrich.

Bild 1 av 2 Ur dokumentärfilmen ”Hillary”.
Foto: SVT
Bild 2 av 2 Bill och Hillary Clinton i Ovala rummet 1993.
Foto: William J./Clinton Presidential Library

Hillary Clinton, som sitter bredvid, skrattar i sin tur åt minnet av maratonutfrågningen.

– Ha ha, det var lite som att sitta i ett förhörsrum. Men nu när jag ser hur Nanette har hanterat allt det här väldiga materialet och förvandlat det till en sevärd och känslomässig film känner jag mest en enorm tacksamhet för det liv jag har haft och hur det porträtteras. ”Hillary” visar att jag är samma person som jag alltid har varit, med samma ideal och politiska visioner sedan college. Det tycker jag är skönt, säger Clinton och forsätter med lite mer skärpa i rösten.

– Jag har varit en offentlig person i över fyrtio år och sett så många galna historier om mig och borde förstås vara van. När jag slutade som utrikesminister i Obamas administration 2013 hade jag fantastiska opinionssiffror. Det som hände sedan, under kampanjen, var en stormflod av negativitet, vilseledande information och konspirationer. Inför höstens presidentval är det viktigt att amerikanska folket får välja sina ledare utan att styras av fejkade fakta och utländsk påverkan.

Nanette Burstein ser å sin sida dokumentärfilmsgenren som en bot mot propagandistiska och kortsiktiga politiska agendor. Hon fruktar kombinationen av allt kortare nyhetscykler och sociala medier och menar att dokumentären är ett sätt att skapa ett nödvändigt, fördjupande berättande.

– När jag såg reaktionerna på Twitter av ”Hillary” blev jag paff över hur mycket galenskaper och vanföreställningar som grasserar där. Nu, mer än någonsin, måste vi göra saker som grundade på sanning och verklighet – och inte minst få ut den versionen i mainstream-medier, säger Burstein. 

Hillary Clinton med maken Bill Clinton.
Hillary Clinton med maken Bill Clinton. Foto: SVT

Både Clinton och Burstein har bistra erfarenheter av att jobba i mansdominerade branscher. Båda menar att det enda som kan ändra villkoren är att fler kvinnor som syns och hörs.

– Med ”Hillary” ville jag visa att det faktum att en kvinna nästan blev president, liksom metoo, trots allt har skakat om den amerikanska kulturen, menar Burstein. 

Hillary Clinton är i sin tur försiktigt positiv och tänker inte inte sluta att försöka föra sina erfarenheter vidare till en ny generation. Hon menar att presidentposten är ett avgjort svårt mål, eftersom många väljare – såväl republikaner som demokrater – fortfarande har problem med att se en kvinna som både statschef och överbefälhavare

– Vi måste äntligen bli av med det ”talande hunden”-syndromet. Kvinnor bör, liksom män, få bedömas utifrån sin politiska kompetens och inte efter sitt sitt kön eller utseende.

Läs mer:

Hillary Clinton: Feminism för mig handlar om jämlikhet

Maria Schottenius: Hillary Clintons superkraft är hennes största svaghet