Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nar-rasbiologin-gavs-plats-i-goteborgs-finaste-festsalar-det-var-valdigt-accepterat/

Kultur

När rasbiologin gavs plats i Göteborgs finaste festsalar – ”Det var väldigt accepterat”

Ett foto från hur det såg ut på Svenska Folktypsutställningen på Konstakademien i Stockholm i mars 1919. Till vänster i bilden hänger ett foto på Jenny Lindh. I mitten av bilden Gaston Backmans byster och bysten längst till vänster, av skulptören Christian Eriksson, ska representera en ”typisk same”. Bilden ursprungligen publicerad i tidningen Hvar 8:e.
Ett foto från hur det såg ut på Svenska Folktypsutställningen på Konstakademien i Stockholm i mars 1919. Till vänster i bilden hänger ett foto på Jenny Lindh. I mitten av bilden Gaston Backmans byster och bysten längst till vänster, av skulptören Christian Eriksson, ska representera en ”typisk same”. Bilden ursprungligen publicerad i tidningen Hvar 8:e. Illustration: Malmström, Stockholm

GÖTEBORG. Det var söndag och klockan var tio när portarna till Börshusets festsalar slogs upp. 17 dagar senare hade 7.000 göteborgare besökt den omtalade utställningen och föreläsningarna på Högskolan hade sålt slut. Ändå var docent Herman Lundborg besviken. Han hade inte upplysts om att i trakten fanns en grupp spanjorer bosatta, som han inte hade fått fotografier på.

I dagarna är det exakt 100 år sedan ”Svenska Folktypsutställningen” visades i Göteborg.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in