Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nätaktivisten: Våra fundamentala rättigheter är hotade

Bakom EU:s senaste initiativ mot piratkopiering finns starka ekonomiska intressen som vill bryta ner skyddsvallarna kring användarnas integritet på nätet. Det menar Jeremie Zimmerman på franska organisationen La Quadrature du Net.

Jeremie Zimmerman har i flera år befunnit sig vid den nätpolitiska frontlinjen. La Quadrature du Net arbetar intensivt med att få över EU-politikerna i Bryssel på sin sida. Ofta står striden kring upphovsrätten och hur den ska få försvaras på internet. En kärnfråga är mellanhändernas – operatörernas – roll. Just detta ser kommissionen över just nu, som DN.se berättar här.

– Underhållningsindustrin pressar på för att få bort principerna som undantar operatörerna från ansvar för användarnas kommunikation. Detta är vad de har begärt i domstolar i flera år, säger Jeremie Zimmerman i en mejlintervju med DN.se.

EU-kommissionen bedyrar dock att dessa grundprinciper inte kommer att överges. Det lugnar inte Zimmerman.

– Branschen vill att upphovsrätten ska försvaras i nätverkens själva kärna. Att omvandla internetoperatörerna till en privat upphovsrättspolis är deras dröm. Det oundvikliga priset skulle bli våra fundamentala friheter och internets öppna arkitektur.

Även Zimmerman inser emellertid att upphovsrätten inte är umbärlig. Han önskar dock att kraften lades på vad han kallar ”verkliga intrång”.

– Insatserna borde fokuseras på kommersiella intrång istället, och på dem som sprider ett verk innan upphovspersonen gjort det, anser Zimmerman.

Hans uppfattning är att icke-kommersiell fildelning borde legaliseras och att det behövs nya former för ekonomisk ersättning till författare, artister och andra kreatörer.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.