Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nataktivisternas-nya-vapen-betyg/

KULTUR

Nätaktivisternas nya vapen: betyg

Bild 1 av 6 I fjol startade Twitterkampanjen #noreceiptnoreview av restaurangägare och matkritiker för att rensa bland falska recensioner på Tripadvisor, där besökare betygsätter hotell och restauranger. Kravet: att skanna in kvitto från platsen för att få recensera den. Foto: All Over Press
Foto: All Over Press
Bild 2 av 6 Hundratals Michael Jackson-fans organiserade sig och gav boken ”Untouchable. The strange life and tragic death of Michael Jackson” lägsta betyg. Boken togs sedan bort från sajten.
Bild 3 av 6 I november 2015 hölls SD:s landsdagar på Scandic Hotel Star i Lund. På hotellets Facebooksida skickades flera negativa recensioner in som uppmanade folk att inte bo på hotellet.
Foto: Scandic Hotel
Bild 4 av 6 På den amerikanska hyrhjälpssajten Fiverr kan man hitta flera personer som erbjuder sig att för fem dollar skriva berömmande recensioner av ens verksamhet och sätta höga betyg.
Bild 5 av 6 I maj i år omskrevs Adlibris systersajt Boktipset, där användare får skriva bokrecensioner, eftersom hundratals fejkade profiler skapats med avsikten att ge vissa förlags titlar toppbetyg.
Bild 6 av 6 Nätets största sajt för användarrecensioner har flera gånger utsatts för betygsaktioner. Senaste exemplet är filmen ”The promise” som handlar om det armeniska folkmordet under första världskriget. Trots att filmen knappt förhandsvisats har den redan fått 57 000 lägstabetyg.

Efter att ha tagit in en högerpopulistisk gala utsattes Grand Hôtel i Stockholm förra helgen för en nätaktivistisk strid om hotellets betyg på Facebook. Det är ett av en rad exempel där betygen tagits som gisslan i politiska dragkamper. Experterna menar att vi bara sett början av fenomenet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in