Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nationalmuseum-larmar-pa-nytt-om-skenande-kostnader/

Kultur

Nationalmuseum larmar på nytt om skenande kostnader

Bild 1 av 2 Nationalmuseum.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2
Foto: Fredrik Funck

Nationalmuseum fortsätter brottas med ekonomiska problem. Nu begär man tillåtelse att överskrida årets budget med nära 49 miljoner kronor. Myndighetens betalningsförmåga på kort sikt beskrivs som ”ansträngd”.

Det är i ett brev till Kulturdepartementet som Nationalmuseum begär en utökad anslagskredit, från 6,7 miljoner kronor till 48,7 miljoner kronor. Orsaken är det kraftiga underskott som museet väntas göra under året – på grund av hyra och drift för byggnaden och den publika verksamheten, samt ökade kostnader för magasin.

Anslagskrediten anger hur mycket myndigheten tillåts överskrida ramanslaget, för överföring till nästa budgetår. Nationalmuseum har sedan tidigare aviserat att underskottet för året beräknas bli över 40 miljoner kronor, bland annat till följd av ett borttaget anslag i vårbudgeten.

– Statsanslaget täcker knappt de fasta kostnaderna, för hyror och löner. All verksamhet måste vi finansiera genom kassaflöde. Varenda dag vi öppnar innebär kostnader för oss. Vi måste hitta lösningar på den situationen och vår dialog med departementet fortsätter, säger Susanna Pettersson, överintendent och myndighetschef, till DN.

Nationalmuseum uppger även i brevet att likviditeten, myndighetens betalningsförmåga på kort sikt, är ”ansträngd”. Därför begär man att räntekontokrediten utökas, från 30 miljoner kronor till 70 miljoner kronor. För att klara av återbetalningen vill myndigheten ha en långsiktigt hållbar återbetalningsplan.

Ni räknar med ett underskott på över 40 miljoner kronor i år – hur ska ni kunna vända detta framöver?

– Vi tittar på personalstrukturer. 27 personer går i pension de närmaste åren. Samtidigt vill jag påminna att personalstyrkan inte är så stor jämfört med andra nordiska nationalgallerier. En annan del vi kan laborera med är hyreskostnaderna, som är det absolut största elementet. Vi analyserar över hur vi använder lokalerna, på vilket sätt vi kan effektivisera kontorsutrymmet, samt ser över möjliga lösningar för magasinen, säger Susanna Pettersson.

Läs mer: Varje ny gratisbesökare får ekonomiska konsekvenser för Nationalmuseum