Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 10:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nationalmuseum-verksamheten-hotad/

Kultur

Nationalmuseum efter budgetbesked: ”Verksamheten är hotad”

Nationalmuseum Foto: Alexander Mahmoud

För Nationalmuseum innebär vårbudgeten att underskottet växer till 40 miljoner kronor, och läget är nu ”mycket ansträngt”. Överintendenten Susanna Pettersson vill att regeringen gör ett undantag och låter museet ta ut entréavgifter.

Rätta artikel

Susanna Pettersson beskriver Nationalmuseums publiksuccé som ”helt fantastisk”. Men i stället för den ekonomiska hjälp som museet hade hoppats på för att klara den stora tillströmningen till det nyrenoverade museet tar regeringen bort ett anslag på 13 miljoner kronor.

– De betyder att underskottet växer till 40 miljoner kronor, och här sitter vi nu. Konsekvenserna är allvarliga. Verksamheten som vi vill erbjuda publiken är hotad, säger Susanna Pettersson.

I stället för att vara med på museidagarna i Östersund har hon dragit sig tillbaka för att jobba med en krisplan.

– Vi skulle behöva 266.000 betalande museibesökare för att kunna täcka underskottet. Jag välkomnar fri entré men då måste vi också få kompensation som står i relation till antal besökare och oundvikliga ökade kostnader det vill säga slitage, säkerhet och städning. Får vi ta betalt är det inga problem, och nu är det dags att fundera på om man inte kan göra ett undantag. Det här är som att föda ett barn och sedan inte kunna ge det mat.

Även de kommunala kulturskolorna hade hoppats på mer pengar. Regeringen återinför 50 miljoner kronor, alltså hälften av de 100 miljoner kronor som M och KD tog bort i sin budget. Även Liberalerna ville ta bort det stödet i sin budgetmotion.

– Vi är förstås glada över att man vill återinföra stödet, det försvann ju 100 miljoner i samband med att Moderaterna och KD:s budget röstades igenom. Vi hade hoppats på att samma summa skulle komma tillbaka men det här är bättre än ingenting, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare för Kulturskolerådet.

Enligt Torgny Sandgren har kommunerna sökt betydligt mer än de 100 miljoner som man tidigare hade att tillgå. Han tycker det är svårt att säga hur det slår att de nu får tillbaka enbart hälften av pengarna.

– Med mer pengar kan det så klart bli fler barn och ungdomar som kan delta och större möjligheter för kommunerna att utveckla verksamheten. Men vi får se om det här är ett första steg. Vi hoppas på höstbudgeten.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har tidigare sagt att hon vill verka för att kulturskolepengarna ska komma tillbaka.

– Det var olyckligt att de 100 miljoner kronorna togs bort, de har haft betydelse. Vi har börjat diskutera men det blir en fråga för budgetförhandlarna, sade hon till TT.

Regeringen sänker anslaget till Skapande skola med 10 miljoner kronor, eftersom satsningen på Skapande förskola aldrig genomfördes. Även anslaget till vissa scenkonstinstitutioner, som Dramaten och Riksteatern, sänks med närmare 3 miljoner.

Anslaget till centrala museer ökas med 47 miljoner kronor för att finansiera den fria entrén.