Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nätprotester fick senatorer att ändra sig

Protesterna mot de nya lagförslag som anses hota öppenheten på internet som genomfördes under onsdagen har fått fyra amerikanska senatorer att ändra sig och ännu fler att uttrycka tveksamheter.

Ett stängt Wikipedia och en rad andra sajter som visade sitt missnöje. Det var internets sätt att under onsdagen visa vad man tycker om de nya lagförslagen.

Det är två nya amerikanska lagförslag som syftar till att förhindra piratförsäljning på nätet som nu väcker debatt. Förslagen som kallas Stop Online Piracy Act (Sopa) och Protect IP Act (Pipa) diskuteras just nu i representanthuset och senaten.

Kritiker till förslaget menar att de nya lagarna skulle ge copyrightägare möjligheten att stänga hela sajter och ser det som ett slags censur. Också sådana som länkar till hemsidor där piratkopierade artiklar, såsom filmer, musik, kläder, läkemedel och dataprogram säljs, skulle kunna stängas ute genom en så kallad brandvägg och därmed göras oåtkomliga för en användare.

Om en bloggare på DN.se nämner en sajt med piratkopierat material kan de nya lagarna göra det omöjligt för en användare i USA att komma in på DN.se.

Målet för de nya lagarna är utländska sajter som säljer eller visar copyrightat material från USA.

En av dem som nu drar tillbaka sitt stöd är senator Marco Rubio som på sin Facebooksida varnar för att de nya lagförslagen skulle kunna få konsekvenser som lagstiftarna kanske inte tänkt på, skriver sajten Mashable.

Rubio uppmanar nu en av de andra undertecknarna, Harry Reid, att tänka om och även han ta bort sitt namn från förslaget. Rubio skriver att förslaget behöver diskuteras mera så att man kan ”komma fram till en ny lag som tar hand om piratverksamheten på internet samtidigt som ett öppet och fritt internet försvaras”.

Ytterligare tre republikaner, Ben Quayle, John Cornyn och Lee Terry tog avstånd från förslaget under onsdagen, skriver The Guardian och den ansedde sanatorn Orrin Hatch sa under dagen att förslaget "helt enkelt inte är klart för omröstning", skriver Wall Street Journal.

Sammanlagt uttryckte ett dussintal senatorer sin tveksamhet under dagen. Detta sedan sajter som Wikipedia och Reddit stängt sina tjänster under 24 timmar i protest. Också Google protesterade genom att ta bort vissa sökord, Facebooks vd Mark Zuckerberg protesterade på sin Facebooksida och Mozilla stängde sina amerikanska sajter. Sammanlagt registrerade omkring 60.000 sajter att de tänkte delta i protesten mot förslagen på sajten Sopastrike uppgav en talesperson för gruppen Fight for the future.

Men protesterna betyder inte automatiskt att lagförslaget stoppas. Mannen bakom Sopa, republikanen Lamar Smith, sa i en intervju att han inte lät sig nedslås av kritiken.

Sopa lades fram den 26 oktober förra året och Pipa den 12 maj. Den 24 januari kommer Pipa att läggas fram för omröstning i senaten.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.