Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Natur & Kultur avslutar samarbete med Mats Qviberg

Mats Qviberg.
Mats Qviberg. Foto: Magnus Hallgren

Mats Qviberg har förvaltat Natur & Kulturs aktier. Nu avslutar förlaget samarbetet med Metroägaren Qviberg, som fått hård kritik för att ha kallat en journalist för ”stalinist”.

Mats Qviberg, ägare till tidningen Metro, har fått stor kritik för sina kontroversiella uttalanden där han bland annat kallat en journalist på tidningen för ”en typisk stalinist som vi borde bli av med” i en intervju med den högerpopulistiska tidningen Nyheter Idag. Sedan dess har flera journalister valt att sluta skriva för tidningen, bland andra kolumnisterna Viktor Banke, Evyn Redar och Emma Frans.

Läs mer: Metro försvinner från Göteborgs kollektivtrafik: Vi tänker inte teckna nytt avtal

Nu avslutar förlaget Natur & Kultur sitt samarbete med Mats Qviberg, skriver Svensk Bokhandel. Qviberg har förvaltat Natur & Kulturs aktieportfölj sedan 2006, men lämnar nu stiftelsens placeringsråd.

Läs mer: Martin Jönsson: Vad varje medieägare måste förstå

Natur & Kulturs vd Per Almgren har enligt Svensk Bokhandel haft en dialog med Mats Qviberg.

– Vi har tagit reda på precis vad som hänt angående uttalandena som han gjort. De har väckt en viss förvåning. I samband med den dialogen har han själv kommit fram till det här, säger Per Almgren till Svensk Bokhandel.

Läs mer: Allt fler partier i Stockholm öppnar för att bryta med Metro

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.