Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nazistattacken i Kärrtorp har blivit film

Demonstration i Kärrtorp.
Demonstration i Kärrtorp. Foto: TT

Nazistattacken i Kärrtorp skildras i nya dokumentärfilmen ”Antifascisterna”.

I december 2013 attackerades en antirasistisk demonstration med några hundra deltagare i Kärrtorps centrum av beväpnade nazister. Några av demonstranterna gick till motattack.

Nu skildras den medialt uppmärksammade händelsen på film i den nya dokumentären ”Antifascisterna”, som handlar om antifascistisk kamp i Kärrtorp, Malmö och Grekland.

Patrik Öberg, som tillsammans med Emil Ramos har regisserat filmen, förklarar i tidningen Stockholm Direkt varför de valde att ta med just nazistattacken i Kärrtorp:

– Det är en stor viktig historisk händelse i vår samtid, som kommer att bli ännu viktigare i framtiden, att landets mest våldsamma organiserade nazistorganisation attackerade medborgare. I Kärrtorp ställdes allt på sin spets, säger Patrik Öberg till Stockholm Direkt.

I filmen medverkar bland andra författarna Kajsa Ekis Ekman och Athena Farrokzhad samt aktivisten Showan Shattak, som hamnade i koma efter att nazister i Malmö överfallit honom med kniv 2014.

”Antifascisterna” visas på lördag den 18 mars på Biograf Reflexen i Kärrtorp.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.